Urmareste-ne pe Facebook si nu rata nicio stire sanatoasa!

Vegan in Turks & Caicos

Intotdeauna am adorat sa calatoresc si de fapt cred ca este o placere pentru fiecare dintre noi. Insa in cazul in care alegi un stil de viata sanatos  nu vei mai avea beneficia de aceleasi “privilegii” la fiecare pas. Gelateria ce prezinta in vitrina “glamour” tot felul de sortimente din ce in mai ce mai colorate, nu prea mai prezinta interes, dupa ce ai incercat o inghetata naturala ce stii ca nu are cum sa capete vreodata asa o culoare stridenta altfel decat adaugandu-i cat mai multi coloranti. Si acesta este doar un exemplu ce mi-a venit acum in minte. In general, ca si vegan nu prea ai multe variante odata ce iesi din casa, oriunde ai fi. La restaurante cel mai la indemana  ar fi sa consumi o salata de legume, sau fructe proaspete. De lapte de migdale, de cocos etc. nici nu se poate pune problema. Iar varianta celor din supermaket mie personal nu mi se par deloc atractive, deoarece odata citita eticheta, te intrebi daca nu ar fi mai sanatos un lapte de vaca. E si normal pentru a tine pe rafturi, trebuie sa contina cel putin cativa conservanti. Asadar, am toata admiratia si ma bucur foarte mult cand aflu de diverse locatii ce ofera si alternative sanatoase si daca tot le descopar, m-am gandit sa vi le prezint, cine stie, poate vreodata voi putea chiar sa va si ofer vacante in astfel de resorturi :).

turks-and-caicos-view

Voi incepe cu insulele Turks & Caicos, unde am descoperit doi investitori foarte curajosi ce ofera si o alternativa sanatoasa turistilor iubitori de animale, de mediu si de acest stil de viata in ansamblu.  De ce-i numesc curajosi? Deoarece venind oarecum din domeniu, stiu ca celor ce investesc in astfel de locatii si promoveaza alimentatia sanatoasa le este destul de greu sa tina pasul cu brandurile renumite. Asta din mai multe motive, unul ar fi faptul ca genul acesta de investitie, resort/restaurant/cafenea raw vegan se construieste in timp si porneste cele mai adesea din satisfacerea propriei necesitati. Cel mai probabil sunt persoane care doresc sa traiasca si sa manance sanatos, atat ei cat si apropiatii lor, apoi usor, usor se dezvolta, dar cand vine vorba de costuri de productie nu pot concura cu costurile mici ale alimentelor nesanatoase. Deci, in principal, profitul nefiind prea mare nu prea au ce reinvesti si in cel mai fericit caz, ramane o afacere mica, de familie, in care se investesc dragoste, bani si majoritatea timpului.

Turks&Caicos

Dar acum sa revenim la locatia din acest mic colt de paradis pe care am descoperit-o. Apele cristaline de un turcoaz sublim si nisipul alb fin ce inconjoara insula Caraibiana sunt deja o legenda si nu este nimic mai frumos decat sa fi cazat la unul din luxoasele hoteluri de pe malul Providenciales, cel mai frecventat din cele 40 de insule ce alcatuiesc Turks & Caicos. Chiar aici a ales Doug Camozzi, un antreprenor local si fondatorul Grupului Turks Venture, un lant de companii turistice, sa vina cu un concept nou ce se adreseaza celor ce doresc sa urmeze un stil de viata sanatos.  In urma cu cativa ani Camozzi a incheiat un parteneriat cu Melissa Hartling,  fondatoarea companiei de catering “Food for Thought” si o renumita personalitate a bucatariei canadiene ce creeaza delicatese vegetariene si vegane pentru companiile locale. Astfel s-a lansat Greenbean Cafe, o cafenea ce promoveaza un mediu inconjurator curat si un stil de viata sanatos ce vine in intampinarea clientilor din Turks & Caicos cu o varietate de sortimente delicioase. Desi pe insula exista plantatii de fructe tropicale precum papaya, mango, fructul pasiunii, dar si de legume (castraveti, rosii, bame, cartofi), marea majoritate a alimentelor provin din import. Si dupa cum mentionam anterior, costurile restaurantelor fiind destul de mari, iar clientii vegetarieni/vegani fiind intr-un numar redus, nu este tocmai profitabil sa sustii o astfel de afacere. Cele mai bine vandute produse sunt cele pe baza de peste si fructe de mare. Iar cel mai adesea atat clientii vegetarieni, cat si cei vegani nu prea aveau optiuni atunci cand venea vorba de mancare. Iar la un moment dat ajungi sa te saturi de salate la fiecare masa. Tocmai pe aceasta a mizat Camozzi cand a gandit deschiderea cafenelei Greenbean, care vine cu un concept creativ, inovativ si o modalitate de prezentare unica. Aici puteti gasi pe langa salate speciale ce contin quinoa si couscous mentolat, diverse feluri de mancare ce contin fasole, tofu, nuci si seminte asortate cu verdeturi proaspete, supe, burgeri vegetarieni, burgeri cu fasole neagra, dar ofera si posibilitatea de a va alege orice fel de mancare doriti.

Greenbean Cafe

Si odata cu lansarea Greenbean Cafe se pare ca Providenciales devine tot mai popular printre vegani si nu doar ca vin tot mai multi turisti ce doresc sa serveasca preparate vegane, dar chiar si local, incep sa apara culturi de soia, de diverse nuci si seminte, dar si o gama mai variata de fructe tropicale, dupa cum marturiseste Steven Murray, directorul general al Coco Bistro, unul dintre cele mai faimoase restaurante din Providenciales. Si desi Coco Bistro nu este un restaurant vegan, in meniu de gasesc diverse preparate de acest fel, precum salata de rosii si busuioc din productia locala, arugula, pere fierte, salata de nuci caramelizate, legume tailandeze, sorbeturi de casa din fructe (mango, ananas si cocos).

Iar acum toata lumea poate fi fericita in acest loc paradisiatic. Dupa ce faci snorkeling, diving, explorezi insulele in catamaran, sau pur si simplu te relaxezi pe sublimele plaje, exista si posibilitatea sa servesti o masa delicioasa si sanatoasa pentru a incheia ziua intr-o nota perfecta.

Trimite prietenilorShare on FacebookShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someoneTweet about this on Twitter
Pofta de o viata frumoasa si sanatoasa!! :)

Article banner new

Print Friendly




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Current ye@r *