Urmareste-ne pe Facebook si nu rata nicio stire sanatoasa!

Utilizarea deshidratorului

Deshidratarea

De ce deshidratam alimentele:

  • Deshidratarea este procesul prin care se elimina apa din alimente. De ce se practica acest procedeu? Sunt mai multe motive. Unul ar fi deoarece astfel se prelungeste termenul de valabilitate al alimentelor. Apoi, prin deshidratare, oferim un aspect crocant painii, biscutilor sau chips-urilor. De asemenea, deshidratorul poate fi folosit pentru a incalzi mancarea. Iar procesul de deshidratare ajuta la intensificarea aromei, culorii si adauga o textura diferita alimentelor.
  • Va recomand totusi ca atunci cand mancati alimente dehidratate sa beti multa apa.

Cand se deshidrateaza alimentele?

  • Cand doriti sa “coaceti lent” painea raw, germenii sau orice alt aliment.
  • Pentru a obtine o textura a sosurilor mai “groasa”. Puneti sosul intr-un pahar, fara a acoperi, setati temperatura la aproximativ 35 grade si lasati 2-3 ore.
  • Pentru a incalzi mancarea pastrandu-i enzimele active (supele, de exemplu).
  • Cand doriti sa incalziti usor uleiul de cocos sau untul de cacao.
  • Pentru a accelera marinarea legumelor. Asezati legumele taiate subtire si sosul intr-un pahar acoperit si deshidratati timp de 1-2 ore. Va accelera procesul intensificand astfel aromele, inmoaie legumele si confera un aspect de aliment gatit.
  • Cand doriti sa faceti paine, biscuiti dulci sau sarati.

Ce pot deshidrata?

  • Uscarea este o modalitate extraordinara prin care poti pastra alimentele sezoniere tot timpului anului. Iar pentru a pastra in conditii optime cat mai mult timp, intodeauna, ambalati fructele uscate intr-un vas inchis ermetic si pastrati intr-un loc rece, uscat.
  • Cu ajutorul deshidratorului putem usca nenumarate alimente, printre care:
    • Fructe
    • Legume
    • Ierburi (busuioc, oregano etc.)
    • Seminte
    • Branza
    • Iaurt
    • Biscuiti/Batoane raw
    • Mancaruri raw
  • Deshidratarea ierburilor: Va prezint in continuare cateva sfaturi prin care puteti deshidrata ierburile pentru utilizarea lor ca si condimente in diverse mancaruri, astfel incat sa ofere o aroma si savoare aparte alimentelor voastre preferate!
    1. Cel mai portivit moment pentru a recolta ierburile este chiar inainte ca floarea sa se deschida. Incercati sa le strangeti dimineata, imediat dupa ce roua s-a evaporat pentru a evita ofilirea.
    2. Indepartati orice bucatica ofilita a plantei si clatiti bine in apa rece, iar apoi scuturati usor. Aveti grija sa nu rupeti frunzele.
    3. Urmati indeaproape instructiunile deshidratorului dumneavoastra. Daca folositi marca Excalibur, incalziti in prealabil deshidratorul cu termostatul setat la 30ºC-35ºC.
    4. Pastrati ierburile deshidratate intr-un recipient inchis ermetic, ferite de umezeala si de lumina soarelui. Soarele ar putea cauza decolorarea si pierderea aromei naturale.

La ce temperatura se deshidrateaza?

  • Cei de la Excalibur sugereaza ca cel mai bine ar fi sa incepeti procesul de deshidratare la 45 grade Celsius. Motivul ar fi acela ca in timp ce alimentele se usuca ele practic elimina “umiditatea” din interiorul lor, inhibidandu-se astfel dezvoltarea bacteriilor si  evitam fermentarea.
  • Tocmai acesta este motivul pentru care veti observa in multe retete ca incepem deshidratarea la o temperatura mai mare, 45 grade, ca apoi, dupa cateva ore, sa o reducem la 35-40 grade. Poate multi dintre voi va intrebati daca distrugem astfel enzimele. Raspunsul este Nu, alimentele sunt considerate tot crude, vii, nutrientii si enzimele vor ramane intacte. Iar daca o reteta indica urmarea unui astfel de proces, nu uitati ca apoi sa reduceti temperatura, altfel riscati sa pierdeti toate avantajele de a fi raw.
  • Recomandare – Nu deshidratati la o temperatura mai mare de 45 grade.
  • Intotdeauna lasati produsele sa se raceasca 10-20 minute inainte de a le inchide ermetic intr-un recipient.

Cat timp deshidratez alimentele?

  • Nu as putea sa dau un raspuns exact, depinde de complexitatea retetei si de preferintele voastre cat de “bine facuta” doriti sa iasa mancarea. De exemplu daca avem o reteta de biscuiti, o putem transforma intr-o reteta de paine daca lasam compozitia un timp mai scurt in deshidrator, inainte de a deveni crocanta. Iar daca compozitia contine ulei, cel mai probabil nu va deveni crocanta, oricat de mult ati tine-o in deshidrator. Uleiurile nu lasa umiditatea sa se evapore.
  • Nu uitati, deshidratarea face ca alimentele sa se pastreze in conditii optime o perioada mai indelungata. Daca le veti lasa un timp mai redus in deshidrator, fata de cel precizat in retete, nu vor dura la fel de mult.

Pot deshidrata mai multe alimente deodata?

  • Nu recomand deshidratarea alimentelor cu o aroma puternica cu alimente dulci, de exemplu. Aromele se pot amesteca si gustul nu ar mai fi acelasi. Cum vi s-ar parea un biscuite de ciocolata cu aroma de usturoi? :) Este valabil si in ceea ce priveste tocatorul. Ar fi bine ca o parte sa fie dedicata alimentelor cu arome puternice (usturoi etc.), iar cealalta ingredientelor dulci.

Recomandari:

  1. Incercati sa taiati alimentele cat mai subtire si uniform, pentru ca procesul de deshidratare sa se faca in acelasi timp pentru fiecare bucata in parte.
  2. Incepeti deshidratarea la 45 grade timp de 1-2 ore, apoi reduceti la 35 grade.
  3. Daca nu aveti hartie siliconata, folositi hartie de copt.
  4. Verificati in permanenta alimentele in timpul uscarii. Incercati aroma si textura pentru a obtine ceea ce doriti.
  5. Pastrati deshidratorul curat.
  6. Incercati sa folositi toate tavile in acelasi timp, pentru a nu consuma prea multa electricitate. Dar nu uitati sa nu amestecati aromele puternice cu cele dulci.
  7. Incepeti intotdeauna cu alimentele proaspete, de buna calitate.
  8. Lasati sa se raceasca alimentele timp de 10-20 minute inainte de a le stoca in recipiente inchise.

Trimite prietenilorShare on FacebookShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someoneTweet about this on Twitter
Pofta de o viata frumoasa si sanatoasa!! :)

Article banner new

Print Friendly




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Current ye@r *