Urmareste-ne pe Facebook si nu rata nicio stire sanatoasa!

Alimente si suc natural pentru hipertensiune

Hipertensiunea (tensiunea arteriala crescuta) este un fenomen foarte des intalnit, care netratat poate duce la complicatii grave. Studiile au aratat ca dieta si greutatea corporala joaca un rol principal in declansarea si persistenta bolii, iar o dieta sanatoasa si eliminarea surplusului de kilograme sunt masuri importante pentru reducerea tensiunii arteriale.

Daca ati fost diagnosticati cu hipertensiune arteriala cel mai probabil vi s-a recomandat sa faceti unele modificari in planul alimentar. Potrivit expertilor, o dieta bogata in nutrienti si scazuta in alimente ce contin sodiu, poate ajuta la diminuarea hipertensiunii arteriale intr-un mod cat mai natural. Mai mult, dieta pentru diminuarea tensiunii arteriale poate contine alimente foarte gustoase. Daca veti incorpora in dieta zilnica produsele alimentare de mai jos, va puteti mentine presiunea sangelui in limite normale.

Produse alimentare recomandate persoanelor cu hipertensiune arteriala

1. Banane. Bananele sunt usor de decojit si transportat. Sunt gustoase si au un continut scazut de sodiu. Bananele sunt printre cele mai bune surse de potasiu, care pot ajuta la scaderea tensiunii arteriale. Sunt indicate in special pentru persoanele care urmeaza tratament medicamentos pentru hipertensiune arteriala, deoarece odata cu utilizarea acestor medicamente creste si nevoia organismului de a mari cantitatea de potasiu. Deficitul de potasiu afecteaza musculatura si bataile inimii.

2. Scortisoara. Studiile au aratat ca scortisoara poate fi utila pentru scaderea tensiunii arteriale. In plus, scortisoara ajuta la reglarea nivelului de colesterol din sange.

3. Cartofi albi. Cartofii albi sunt o sursa buna de potasiu si consumul lor poate fi benefic pentru reducerea tensiunii arteriale. Cartofii sunt alimente cu continut scazut de sodiu si sunt o sursa buna de fibre. Important este ca atunci cand introduceti in dieta cartofii, sa nu adaugati langa acestia grasimi nesanatoase.

4. Spanac. Spanacul si alte legume cu frunze verzi au un continut redus de sodiu si sunt o sursa importanta de calciu. De aceea, spanacul este un aliment bun pentru gestionarea hipertensiunii arteriale. O cana de spanac ofera 12-15% din aportul zilnic recomandat de calciu pentru adulti. In plus, spanacul este bogat in fibre dietetice, fier si vitaminele A si C, ceea ce il transforma intr-un aliment esential in orice dieta.

5. Seminte crude de floarea-soarelui. Semintele de floarea-soarelui sunt o sursa importanta de magneziu - mineral ce ajuta la reducerea tensiunii arteriale.

6. Fasole. Hranitoare si versatila, fasolea (alba, neagra, Lima sau Pinto) este bogata in fibre solubile, magneziu si potasiu – toate sunt excelente pentru scadera tensiunii arteriale si imbunatatirea sanatatii inimii in ansamblu.

7. Soia. Soia este o alta sursa excelenta de potasiu si magneziu.

8. Seminte de in. Semintele de in contin acizi grasi Omega 3, despre care s-a dovedit ca ajuta la reducerea hipertensiunii arteriale. Acizii grasi Omega 3 ofera numeroase beneficii pentru sanatate – in special pentru sistemul cardiovascular.

9. Fulgi de ovaz. Fulgii de ovaz sunt o alegere excelenta pentru micul dejun, mai ales daca suferiti de hipertensiune arteriala. Fulgii de ovaz au efecte pozitive asupra starii de sanatate a unei persoane deoarece sunt bogati in fibre, care ajuta la scaderea tensiunii arteriale si imbunatatesc sanatatea digestiva. In plus, au un continut scazut de sodiu.

10. Sfecla. Potrivit expertilor, 500 ml de suc de sfecla rosie pe zi poate reduce in mod semnificativ tensiunea arteriala. Oamenii de stiinta au descoperit ca nitratul dietetic din sucul de sfecla este convertit in nitriti de bacteriile prezente pe limba. Nitritii sunt apoi convertiti in oxid nitric, care este important in reglarea si controlul tensiunii arteriale.

11. Cacao. Consumul de cacao, sub forma de ciocolata raw vegana sau sub orice alta forma sanatoasa si delicioasa :), poate sa scada valorile hipertensiunii arteriale, in special la persoanele supraponderale. Cacaua este o sursa importanta de polifenoli, care sunt convertiti in oxid nitric, util in reducerea tensiunii arteriale. 

12. Ierburi si condimente. In cazul in care suferiti de hipertensiune arteriala va trebui sa optati pentru orice alte condimente, exceptand sarea. Condimentele proaspete sau uscate nu contin sodiu si ofera in plus, alte beneficii pentru sanatate. Asigurati-va ca includeti in dieta dumneavoastra condimente precum rozmarin, oregano sau cimbru.

Suc natural pentru reducerea tensiunii arteriale

Suc natural pentru reducerea tensiunii arteriale

Ingrediente:

  • 2 mere
  • 1/2 grapefruit
  • 2 tulpini de telina
  • 1 castravete
  • 1/4 bulb de fenicul
  • 1 catel de usturoi
  • 1/2 radacina ghimbir proaspat

Mod de preparare:

  1. Toate ingredientele se trec prin storcatorul prin presare la rece.
  2. Consumati imediat, sau il puteti pastra la frigider timp de cateva ore.

Pofta de o viata sanatoasa!! :)

Atentie!!
Daca sunteti sub tratament medicamentos, nu este recomandat sa consumati grapefruit, sau suc de grapefruit, deoarece poate interfera cu respectivele mediacamente.

Sursa articol: Sursa

 

Trimite prietenilorShare on FacebookShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someoneTweet about this on Twitter
Pofta de o viata frumoasa si sanatoasa!! :)

Article banner new

Print Friendly




One thought on “Alimente si suc natural pentru hipertensiune

  1. Mihaela

    Se simte tare usturoiul in sucuri? Ma tot uit ca estein cateva retete si stau si ma gandesc ce gust are, caci nu prea imi place in mod deosebit. Noroc ca nu aveti sucuri care sa aiba ceapa, 100% nu as putea s o support. Stiu ca nu e bine, dar efectiv de la varsta de 5 ani nu mai pot suporta ceapa. Acum de curand o mai mananc daca e taiata mica in mancaruri indiene.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Current ye@r *