Urmareste-ne pe Facebook si nu rata nicio stire sanatoasa!

Sparanghelul si beneficiile sale asupra sanatatii

Sparanghelul si beneficiile sale asupra sanatatii

Sparanghelul a inceput sa intre timid in bucatariile noastre si in timp a devenit foarte apreciat, atat pentru textura, cat si pentru aroma sa. Insa calitatile sale terapeutice nu sunt deloc de neglijat. Chiar si denumirea, Asparagus Officinalis, ceea ce din latina se traduce “medicament“, indica aceste calitati. Chinezii, egiptenii, romanii si grecii i-au descoperit proprietatile miraculoase inca din antichitate.

Abundent in vitamine K, C, A, B, E, folati si proteine, sparanghelul contine si o cantitate buna de fibre dietetice, fier, zinc, cupru si calciu. Foarte slab in sodiu, sparanghelul este leguma cu ratia ideala de calciu si magneziu de 2:1.

Sparanghelul contine in proportie de peste 93% apa, iar continutul caloric mic, de numai 17 calorii/100 g, il recomanda ca un aliment important in curele de slabire. In plus, sparanghelul contine oligoelementul crom, ce are ca efect inhibarea senzatiei de foame.

Supranumita si planta care vindeca 100 de boli sau planta cu 100 de radacini, sparanghelul intareste sistemul reproducator feminin, mareste fertilitatea si mentine sanatatea generala a femeilor, dupa cum mentioneaza Care2.

asparagus (1)

Beneficiile sparanghelului asupra sanatatii

  • Protejeaza inima
    Acidul folic sau folatul, impreuna cu vitaminele B6 si B12 sunt esentiali pentru transformarea homocisteinei in cisteina, respectiv pentru sanatatea cardiaca. O portie de sparanghel suplineste 66% din doza zilnica recomandata, ceea ce ajuta la prevenirea atacului de cord. In plus, acidul folic previne, in cazul femeilor insarcinate eventuale malformatii ale fatului.
  • Bogat in vitamina B, sparanghelul contribuie de asemenea la imbunatatirea puterii de concentrare si a capacitatii de gandire, ajuta la intarirea sistemului nervos, de aceea sparanghelul este foarte bun impotriva stresului.
  • Diuretic natural
    Continutul mare de minerale, combinat cu aminoacidul asparagina, ii confera sparanghelului proprietati diuretice. De aceea, o cura cu aceasta leguma ajuta mult in tulburarile renale, dar si in detoxificarea organismului si in combaterea depresiei. De asemenea, ajuta in controlarea zaharului din sange, dar persoanele cu probleme ale rinichilor ar trebui sa evite acest superaliment.
  • Are capacitatea de a ameliora hiperaciditatea, ulcerele gastrice, colitele si chiar Boala lui Crohn, gratie proprietatilor sale anti-inflamatoare. De asemenea, ajuta la usurarea simptomelor artritei si ale reumatismului.
  • Sparanghelul contine antioxidanti si glutation care ajuta la prevenirea cancerului si a cataractei.
  • Aminoacizii si mineralele din sparanghel protejeaza celulele ficatului impotriva toxinelor.
  • Sparanghelul contine substante bioactive ce reduc efectul nociv al unor substante cancerigene. Printre acestea se numara saponinele dar si pigmentii din sparanghelul violet si din cel verde.
  • Datorita agentilor antioxidanti are proprietati antifungice si antivirale.
  •  Un remediu bun in tratarea tusei cronice uscate, a durerilor de gat si bronsitelor. 
Trimite prietenilorShare on FacebookShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someoneTweet about this on Twitter
Pofta de o viata frumoasa si sanatoasa!! :)

Article banner new

Print Friendly




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Current ye@r *