Urmareste-ne pe Facebook si nu rata nicio stire sanatoasa!

Scortisoara si beneficiile sale asupra sanatatii

Scortisoara

Numele de scortisoara este un derivat al unui cuvant grecesc care inseamna “lemn dulce”. Scortisoara este obtinuta din coaja unui arbore care creste in India, Sri Lanka, Brazilia, Vietnam si Egipt. Este una dintre cele mai vechi mirodenii. Pentru a obtine scortisoara, coaja copacului este uscata si apoi rulata, pentru a obtine betele de scortisoara. De asemenea, coaja poate fi uscata si apoi macinta, pentru a obtine pudra de scortisoara.

Scortisoara este o mirodenie folosita in special pentru aroma speciala pe care o ofera dulciurilor si preparatelor culinare. Consumata in cantitati moderate, scortisoara este un condiment pretios pentru sanatate. Stimuleaza sistemul imunitar, ajuta la eliminarea kilogramelor nedorite, scade nivelul de zahar din sange, amelioreaza durerile de cap, micsoreaza colesterolul, reduce anxietatea, stabilizeaza temperatura corpului, ajuta la o mai buna asimilare a nutrientilor, iar lista poate continua. Este utilizata si in tratamente cosmetice, pentru ingrijirea tenului si a parului.

In antichitate, scortisoara era mai valoroasa decat aurul si reprezenta un dar destinat regilor. In vremea lui Plinius cel Batran, scortisoara valora de 15 ori mai mult decat argintul. In Evul Mediu, arabii au adus scortisoara si alte mirodenii in Alexandria, iar de aici, a ajuns in toata Europa.  Scortisoara este pomenita chiar si in Biblie, Moise folosind-o la preparea unor uleiuri. Puterile ei au fost descoperite inca de pe atunci, scortisoara fiind utilizata atat pe post de condiment si de conservant, cat si ca medicament pentru raceli sau probleme digestive.

Scortisoara si beneficiile ei

Beneficii pe care scortisoara le ofera corpului nostru:

  • Are un continut ridicat de antioxidanti, iar uleiul de scortisoara este antibacterial si antifungicid.
  • Este o sursa importanta de magneziu, fibre, fier si calciu.
  • Datorita proprietatilor sale curative, scortisoara este folosita ca remediu pentru reducerea zaharului din sange, colesterol, digestie, diaree, raceala si gripa, artrita, memorie, dureri de dinti, respiratie urat mirositoare, dureri de cap si migrene.
  • Scortisoara stimuleaza activitatea cerebrala si actioneaza ca un tonic. Ajuta la indepartarea tensiunii nervoase si are efecte benefice asupra memoriei.
  • Ajuta la indepartarea impuritatilor din sange si la circulatia sangvina. Circulatia buna a sangelui asigura si o cantitate mai mare de oxigen in celulele corpului, ceea ce duce la un metabolism sanatos.
  • Consumul de scortisoara reduce atacurile de cord. Datorita proprietatilor sale anticuagulante, scortisoara previne formarea cheagurilor de sange.
  • Scortisoara are si proprietati antifungicide, antibacteriale, antivirale si antiseptice. Este astfel utila in tratarea infectiilor interne si extene. Ajuta la distrugerea germenilor din infectiile vezicii biliare.
  • Scortisoara ajuta si la stoparea hemoragiilor si faciliteaza vindecarea.
  • Scortisoara are si proprietati antiinflamatorii. Ajuta la relaxarea muschilor si indeparteaza durerile.
  • Scortisoara are si abilitatea de a controla nivelul de zahar din sange. Este indicata in special in tratarea diabetului de tip II. Recent, cercetatori de la Serviciul American de Cercetari Agricole au indicat ca mai putin de jumatate de lingurita de scortisoara/zi reduce glicemia la pacientii diabetici.  In studiu au fost inclusi pacienti cu diabet de tip 2, care nu erau tratati cu insulina, si carora li s-au administrat pentru 40 de zile, cantitati crescande de scortisoara (pana la 6 g pe zi) (grupurilor de lucru) si placebo (grupurilor martor). Efecte semnificative (reducerea glicemiei cu 18-29 %, a colesterolemiei totale cu 13-26% , a LDL-colesterolului cu 10-24 % si a trigliceridemiei cu 23-30%) au aparut chiar si la doze extrem de mici (1g/zi, adica 1/4 -1/2 lingurite). HDL colesterolul nu s-a modificat. Glicemia a reinceput sa creasca de indata ce administrarea scortisoarei a incetat. Efectele asupra lipidelor plasmatice au fost durabile, scaderile fiind, in anumite cazuri, mai mari la cateva zile dupa incetarea administrarii de scortisoara. Concluzia studiului a fost ca includerea scortisoarei in dieta diabeticilor reduce factorii de risc asociati cu acesta si morbiditatea prin boli cardio-vasculare(ianuarie 2004). O aplicatie extrem de utila pare a fi pacientul cu sindrom X-metabolic, situatie patologica a carei incidenta este in crestere.
  • Actiunea antifungica a uleiului esential de scortisoara potenteaza in vitro actiunea unor chimioterapice antifungice (amfoterecina B), ceea ce deschide perspectiva unor terapii mai eficiente si mai lipsite de efecte colaterale in cazul unor candidoze aparute pe fondul maladiilor grave cu imunodepresie (SIDA).
  • Fibrele si calciul prezente in scortisoara protejeaza impotriva bolilor de inima. De asemenea, scortisoara este utila si pentru cei care sufera de tensiune arteriala.
  • Scortisoara imbunatateste sanatatea colonului si reduce riscul de cancer.
  • Ajuta si la digestie. Iar indigestia, greata, voma sau diareea se pot trata eficient cu ajutorul scortisoarei. Datorita proprietatilor sale carminative, scortisoara ajuta la indepartarea gazelor stomacale si intestinale.
  • Este utila si pentru tratarea durerilor menstruale si a crampelor.
  • Scortisoara are si efecte afrodiziace.
  • Scortisoara ajuta la cresterea si sanatatea parului.
  • Este utila si pentru mentinerea unui ten tanar si luminos. Distruge cosurile si ajuta la tratarea acneei.
  • Scortisoara este utila si pentru cei care vor sa dea jos cateva kilograme. In combinatie cu miere si apa, bautura cu scortisoara se bea pe stomacul gol, in fiecare dimineata, pentru rezultate bune. Reduce pofta de dulciuri si dizolva grasimile din organism.
  • Este un energizant natural.

Scortisoara efecte adverse

Efectele secundare ale scortisoarei

Folosita in cantitati moderate, scortisoara nu are efecte adverse asupra organismului uman. Cei are consuma insa cantitati mai mari de 3 linguri de scortisoara pe zi pot suferi alergii puternice. Pielea se irita, in special in jurul gurii si al stomacului. De asemenea, pot aparea si mancarimi severe. In combinatie cu aspirina sau alte medicamente care ajuta la circulatia sangelui, scortisoara poate provoca sangerari.

De asemenea, femeile insarcinate nu trebuie sa consume scortisoara sau produse care contin acest condiment. Scortisoara are efecte negative asupra dezvoltarii fatului. Acelasi lucru le este interzis si femeilor care alapteaza. Persoanele care sufera de diabet si sunt sub tratament trebuie sa discute cu un specialist inainte de a urma o cura cu scortisoara. Cei care au probleme de rinichi pot agrava afectiunile in urma consumului ridicat de scortisoara.

Sursa articol: ro-bazar.ro

Trimite prietenilorShare on FacebookShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someoneTweet about this on Twitter
Pofta de o viata frumoasa si sanatoasa!! :)

Article banner new

Print Friendly




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Current ye@r *