Urmareste-ne pe Facebook si nu rata nicio stire sanatoasa!

Salvia – floarea Maicii Domnului

Salvia

De mii de ani, cea mai mare atentie a persoanelor preocupate de sanatatea celor din jur a fost indreptata spre planta Salvia officinalis, considerata “iarba sfanta“ la greci, si “simbolul sanatatii“, la orientali. Pentru romani devenise un panaceu universal, care vindeca toate bolile umane sau planta celor 1.000 de virtuti terapeutice. De altfel, denumirea speciei deriva de la cuvantul latin “salvare“ – a salva, a vindeca, avand multiple intrebuintari terapeutice.

Un vechi dicton pastrat din Roma Antica spunea: “Cum sa moara omul daca are salvie in gradina?“ Intr-o carte foarte veche se arata ca proprietatile vindecatoare ale acestei plante se datoresc Fecioarei Maria, care fugea cu pruncul Iisus in brate fiind urmarita de soldatii regelui Irod. Cand Maria a cerut florilor de pe camp sa o ascunda, prima planta care i-a sarit in ajutor a fost salvia, care a adapostit-o printre bogatia de frunze si a scapat-o de urmaritori. Atunci Maica Domnului a spus: “De azi inainte si pana in eternitate, tu vei fi floarea preferata a oamenilor. Iti dau puterea sa vindeci pe om de toate bolile si sa-i salvezi de la moarte asa cum ai facut tu pentru mine“. De atunci salvia infloreste in fiecare an pentru salvarea si ajutorarea oamenilor, fiind ocrotita de mainile Sfintei Fecioare.

Salvia

Dintre toate plantele culinare, salvia este probabil planta cu cea mai vasta arie de utilizari medicinale. Ea este anti-hipertensiva, anti-diabetica, anti-inflamatorie si anti-microbiana. In plus, ajuta la curatarea sangelui si este posibil sa previna si aparitia bolii Alzheimer.

In anul 2001, Asociatia Internationala a Plantelor a acordat salviei distinsul titlu de “Planta anului”. Beneficiile pentru sanatate aduse de salvie sunt similare cu cele atribuite si altor membri din familia mentei. Salvia este, poate, cea mai asemanatoare cu rozmarinul. Componentele medicinale primare din salvie sunt uleiurile volatile, flavonoizii si acidul rozmarinic. Efectele speciale ale salviei au fost identificate ca fiind anhidrotice (previne transpiratia), reduc nivelul glicemiei la diabetici, antimicrobiene si de reducere a fluxului de lapte in timpul perioadei de lactatie.

Salvie planta

Principalale proprietati curative in care intervine in mod benefic sunt:

  •  digestive, carminative, coleretice, astringente, antiinflamatoare, antidiareice, antiseptice, bacteriostatice;
  • expectorante, antispastice, bronsice, antifebrile, antisudorifice;
  • calmante ale sistemului nervos, antinevralgice, usor sedative;
  •  usor hipoglicemiante.

In tratamente externe are efecte cicatrizante, vulnerare, astringente, antiseptice, emoliente si calmante.

Atat frunzele, cat si varfurile inflorite, se utilizeaza in stare uscata in prevenirea multor afectiuni.

Salvia imbunatatese si stimuleaza memoria si este excelenta pentru copii. Datorita continutului important de vitamina A si calciu, salvia este extrem de importanta pentru cresterea si dezvoltarea corespunzatoare a dintilor, oaselor si pielii. Salvia stimuleaza absorbtia de fier in organism, care este un mineral important pentru producerea de energie.

Din cele mai vechi timpuri, salvia a fost apreciata ca cel mai bun remediu in oprirea transpiratiei nocturne la bolnavii de tuberculoza (mai ales in amestec cu flori de lavanda). De asemenea, intervine in bronsite cronice, astm bronsic, expectoratii, tuse, laringite, amigdalite si stari de slabiciune care insotesc alte boli de piept.

Salvia ajuta si la reglarea ciclului menstrual si trateaza o serie de probleme ginecologice.

Salvia este utila si in procesul de digestie, previne aciditate si imbunatateste digestia alimentelor si metabolizarea acestora. De asemenea, salvia ajuta la metabolizarea grasimilor si a alimentelor bogate in proteine. Cunoscutul fitoterapeut, parintele Sebastien Kneipp, prezenta efectele salviei in reglarea functiilor stomacului si ale ficatului, in inflamatii gastrointestinale, indigestii, colici, spasme si dureri ale stomacului.

Masuri de precautie

Salvia nu este alergica si nu contine cantitati mari de oxalati si purine. Cu toate acestea trebuie consumata cu moderatie. In cantitati mari, salvia este toxica.

Sursa articol: farmacia-verde.ro

Trimite prietenilorShare on FacebookShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someoneTweet about this on Twitter
Pofta de o viata frumoasa si sanatoasa!! :)

Article banner new

Print Friendly




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Current ye@r *