Urmareste-ne pe Facebook si nu rata nicio stire sanatoasa!

Proprietatile terapeutice ale dudului

Proprietatile terapeutice ale dudului

Agudul sau dudul se bucura de multa pretuire in lumea satelor deoarece tot ce tine de el e de folos pentru sanatatea omului: fructele dulci acrisoare, frunzele, scoarta si radacinile. Duda este cunoscuta si sub numele de aguda si este fructul unui copac originar din Asia. Aceste fructe pot fi albe sau negre in functie de soiul de copac: dudul alb (Morus alba) sau dudul negru (Morus nigra). Dudul alb creste in Asia Centrala si de Est, este inalt de 15 m si folosit in special la cresterea viermilor de matase. Dudul negru este originar din Iran si Asia Mica, se aseamana cu dudul alb, dar are fructele negre-violacee si frunzele mai mici.

Despre dude se spune ca ii inzestreaza cu puteri deosebite pe cei care le consuma, detine "puteri magice", ofera oamenilor sanatate si longevitate.

Primii care au vorbit despre calitatile tamaduitoare ale dudului au fost indienii, cu mai bine de 1.000 de ani in urma. Studiile recente vin sa confirme observatiile lor, conferindu-i dudului o multime de calitati. Astfel, consumul de agude micsoreaza timpul de vindecare a multor boli, stimuleaza imunitatea, reduce nivelul colesterolului.

Radacinile lungi si puternice ale dudului scot din adancurile pamantului multe minerale si vitamine benefice organismului uman, care, in combinatie, dau fructului gustul specific, de dulce acrisor. Datorita unor componente importante duda are proprietati medicinale importante si astfel este utilizata atat pentru uz intern, cat si extern. Dintre elementele pe care le contine acest fruct fac parte: apa, vitamine (A, B6, C, E, K), minerale (potasiu, zinc, mangan, cupru, fier, magneziu, seleniu, calciu), proteine, substante flavonoide, acizi organici, grasimi, acid succinic, glucoza, substante albuminoide, materii grase, cenusi, tanin, materii pectice.

Observatiile empirice ale unor antropologi romani, facute in mediul rural, au scos la iveala faptul ca miscarea de catarare in copaci, asociata cu consumul de agude, ii ajuta pe copii sa capete mai repede putere musculara, adesea comparabila cu cea a adultilor.

Aceste observatii au starnit curiozitatea cercetatorilor din Scotia, Anglia si Franta care, in urma studiilor facute, au demonstrat ca dudele, cele negre fiind numite si mure de copac, contin numeroase proteine, albuminice, lecitine si derivati glutaminici, necesari dezvoltarii si intretinerii sistemului muscular. In cantitate mult mai mica, acesti factori de crestere a puterii musculare se gasesc si in adevaratele mure, negre sau rosii, nu coapte prea tare, in fragi si capsuni, fructe cu care duda se inrudeste de departe.

Cura de dude, pentru muschi

Cercetarile arata ca o cura de numai 200 de grame de dude timp de 12 zile, urmata de alta cura de 24 de zile de mure, fragi sau capsuni pot revigora cresterea musculara cu peste 20% daca zilnic se fac si exercitii fizice timp de 10 - 15 minute. Concret, daca un halterofil, inainte de cura cu dude, putea sa ridice 100 de kg, dupa 12 zile ar putea ridica, fara probleme, 120 de kg.

In cazul barbatilor, consumul de agude ajuta la dezvoltarea muscularii, oferindu-le si o rezerva de calciu utila activitatii psihice si intelectuale, scade agresivitatea masculina produsa de excesul unor hormoni androgeni, creste virilitatea si intarzie andropauza.

Din nefericire, pe tarabele din piete nu se gasesc dude de vanzare, iar la tara, gospodarii nu mai au in curte duzi. Barbatilor care ar vrea sa beneficieze de calitatile extraordinare ale acestor fructe modeste li se recomanda ceaiul de mure sau sucul natural din fructe de padure, sau poate o plimbare in parc, unde dudele sunt la propriu strivite in picioare de cei care nu le-au descoperit inca toate aceste proprietati miraculoase :).

Sucul din dude coapte contine acid citric de aceea are proprietati astringente si este recomandat in tratamentul aftelor, anghinelor, stomatitelor pentru uz extern, sub forma de gargara, sau pentru uz intern, se bea un pahar de suc pe zi. Sucul din dude este racoritor, tonic si depurativ. Datorita proprietatilor sale dudele sunt recomandate si in tratamentul afectiunilor pulmonare.

Beneficiile consumului de dude asupra sanatatii organismului

1. Sunt o sursa buna de antioxidanti

Antioxidantii reduc daunele produse de radicalii liberi. Toate partile dudului – frunzele, tulpinile si fructele, contin antioxidanti printre care si resveratrol, care, conform a numeroase studii, intarzie imbatranirea si combate bolile asociate acesteia, precum si cancerul. Dudele contin antocianine, un puternic tip de antioxidanti care dau culoarea caracteristica dudelor negre sau rosii. Antioxidantii din dude pot preveni cancerul, diabetul si infectiile si intarzie imbatranirea.

2. Sustin sistemul imunitar

Dudele contin alcaloizi care activeaza celulele albe ale sangelui numite macrofage, care stimuleaza capacitatea de reactive a sistemului imunitar. Bogate in vitamina C si flavonoizi, dudele ne protejeaza de raceli si de infectii.

3. Echilibreaza glicemia si colesterolul

Flavonoizii din dude regleaza glicemia si previn cresterea brusca a acesteia sis cad colesterolul. In medicina chineza, se considera ca dudele imbunatatesc functionarea ficatului si rinichilor.

4. Sunt foarte nutritive

Duda este o sursa foarte buna de proteine, carbohidrati, vitamina C si K, fibre si minerale cum ar fi calciu, fosfor, magneziu si fier si au un continut mare de potasiu, avand astfel proprietati alcalinizante. O ceasca de afine are doar 60 de calorii si, datorita, continutului de fibre, este utila in curele de slabire. Chiar si frunzele pot fi consumate (eu inca nu am incercat J) si contin proteine, fibre si alte substante nutritive.

5. Reduc inflamatiile

Practicantii medicine chineze traditionale folosesc de foarte mult timp dudele ca remediu impotriva inflamatiilor. Exista chiar si un studiu romanesc (deci mai fac si romanii nostril studii, se pare) din 2011 care arata ca o combinatie de frunze de dud si curcumina poate fi folosita ca un remediu eficient impotriva inflamatiilor.

6. Protejeaza creierul

Un studiu recent a aratat ca dudele imbunatatesc memoria si reduc stresul oxidativ la soarecii de laborator. Se pare ca au si un efect calmant, relaxandu-ne atunci cand suntem nervosi sau tensionati.

7. Imbunatatesc circulatia

Dudele au capacitatea de a scadea tensiunea sangvina. Ca si fructele de padure, dudele pot preveni astfel formarea de cheaguri de sange si riscul de boli de inima, inclusiv de infarct. In medicina chineza, dudele sunt considerate un tonic pentru sange, adica pot detoxifia sangele si creste productia sa, ceea ce nu ar trebui sa ne surprinda, deoarece dudele contin si destul de mult fier care ajuta in anemii.

8. Asigura o buna digestie

Dudele contin fibre care ajuta digestia. Un remediu pentru constipatie folosit in Turcia consta in consumul de dude pe stomacul gol impreuna cu un pahar de apa. In plus, dudele calmeaza tulburarile gastrice si se utilizeaza in cazul hepatitei cronice.

9. Imbunatatesc vederea si auzul

In China, ceaiul din dude se considera ca imbunatateste auzul si vederea. Consumul regulat de dude imbunateste vederea datorita antioxidantilor continuti de acestea.

Stimuleaza cresterea parului

Masarea scalpului cu suc de dude se foloseste in unele tari ca remediu pentru caderea parului si pentru prevenirea albirii parului.

Dudele sunt un fruct perfect pentru micul dejun deoarece contin multi antioxidanti, vitamine si minerale care va vor asigura doza de energie pentru intreaga zi.

Pofta de o viata frumoasa si sanatoasa!! :)

Surse articol: www.biolandia.robodygeek.ro; ziare.com; Sursa foto: backyardandbeyond.org

Ads Article

Print Friendly, PDF & Email




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.