Urmareste-ne pe Facebook si nu rata nicio stire sanatoasa!

Organism echilibrat prin alimentatia Yin – Yang

Yin Yang

In medicina traditionala chineza, se considera ca in univers exista doua principii fundamentale, antagoniste si complementare. Unul este Yin-ul, care are polaritate minus si este asociat cu Luna, feminitatea, pasivitatea, intuitia, interiorul, profunzimea, frigul, intunericul, apa. Celalalt este Yang-ul, de polaritate plus, care este solar, masculin, dinamic, luminos, expansiv, asociat cu focul, caldura, exteriorul si suprafata.

Persoanele cu exces de Yin, au o tendinta catre lene, comoditate, se ingrasa usor ajungand obeze, corpul lor devine rece, acumuleaza apa in tesuturi, iar cand excesul de Yin este prea mare, fiinta devine extrem de receptiva la influentele din mediu, apar tulburarile psihice, chiar halucinatiile.

Persoanele cu un exces de Yang sunt slabe, chiar le este dificil sa se implineasca fizic, sunt agitate, nervoase, au pielea uscata. Ele se confrunta cu hipertensiune, febra, dureri, spasme, contractii.

Dualitatea Yin-Yang caracterizeaza orice aspect, fenomen sau fiinta. In general, intr-o situatie data sau intr-o anumita fiinta la un moment dat, predomina una sau alta dintre cele doua energii. Bolile apar, in general, in momentul in care in organism se produce un dezechilibru intre acid (Yin) si alcalin (Yang). De aceea, e important sa se consume in egala masura atat alimente Yin, cat si Yang.
Modul de alimentatie actual duce la o amplificare excesiva a energiilor Yin, care au ca urmare cresterea incidentei unor boli precum tumorile, diabetul sau reumatismul. Insa, partea buna este ca orice persoana isi poate amplifica anumite calitati de tip Yin sau Yang consumand alimente care au proprietati corespunzatoare, echilibrandu-se astfel organismul.

Persoana armonioasa Yin si Yang , prezinta un echilibru intre cele doua forte energetice, are o constitutie fizica si psihica echilibrata, este rafinata, civilizata, plina de noblete, inteleapta, modesta, ferma, iertatoare si compasiva. Ea are o respingere instinctiva fata de tot ce este impur, rau sau tulburator, aducand, oriunde se afla, buna intelegere, dragoste si intelepciune. Respectarea principiului Yin si Yang inseamna viata, armonie, fericire.

Va prezint in continuare lista unor alimente uzuale cu cele trei grade de polaritate – moderat, accentuat si extrem:

Yin (-)

Yang (+)

Cereale Moderat yin: porumb
Extrem de yin: cereale încolţite, pâine albă, produse de patiserie din făină albă
Moderat yang: grâu, orez, orz, ovăz, secară
Accentuat yang: hrişcă, mei
Extrem de yang: germeni de cereale, orez sălbatic
Legume Moderat yin: salată verde, ardei kapia, ardei gras, păstârnac, frunze de ţelină, untişor, linte, bob, mazăre verde
Accentuat yin: fasole, ciuperci, sfeclă roşie, gogoşar, usturoi
Extrem de yin: roşii, vinete, cartofi, castraveţi, bame
Moderat yang: varză albă, ceapă, ridichi, dovlecei, fasole verde, frunze şi rădăcini de păpădie, napi, gulii, rădăcină de ţelină, spanac, anghinare, varză de Bruxelles
Accentuat yang: andive, conopidă, broccoli, dovleac, soia, năut, creson, alge marine, ceapă roşie, rădăcină de pătrunjel, morcovi, praz, urzici, varză creaţă
Extrem de yang: varză roşie
Fructe Moderat yin: căpşune, caise, cătină albă, roşcove, dude, coarne, struguri, măslineverzi
Accentuat yin: cireşe, grepfrut, lămâi, pepene galben, prune, vişine, curmale, smochine, miez de nucă de cocos
Extrem yin: ananas, papaya, mango, portocale, mandarine, pere, piersici, pepene verde, arahide
Moderat yang: stafide, fragi, mure, gutui, coacăze negre, rodii, măsline negre, castane
Accentuat yang: mere, afine, zmeură, merişor, coacăze roşii, fructe de dracilă, nuci, alune
Extrem yang: mere pădureţe, migdale, fistic
Lactate Moderat yin: lapte dulce, lapte bătut, sana, zer, iaurt, chefir, caşcaval Camembert
Accentuat yin: brânză de vaci, lapte de bivoliţă, caş dulce, urdă dulce, caşcaval tare
Extrem yin: smântână, unt, brânză topită, caşcaval moale
Moderat yang: lapte de capră, brânză de Olanda, Roquefort, şvaiţer Gruyere
Accentuat yang: brânză de capră, unt clarificat (ghee)
Carne, peşte Moderat yin:
Accentuat yin:
Extrem yin:
Moderat yang: creveţi, heringi, somon, sardine
Accentuat yang: icre, caviar
Extrem yang: fazan
Condi-mente Moderat yin: fenicul, măghiran
Accentuat yin: oţet din lemn, roiniţă, vanilie
Extrem yin: seminţe de mac
Moderat yang: nucşoară, mărar, anason, cimbrişor, ceapă, arpagic, tarhon, mentă, frunze de pătrunjel, muştar alb, leuştean, leurdă
Accentuat yang: ardei iute, busuioc, cimbru, chimen, coriandru, cicoare, şofran, salvie, dafin, hrean, muştar negru, piper, usturoi, scorţişoară, cardamom, schinduf
Extrem yang: rozmarin, cuişoare, sovârf, ghimbir, ghinţură, sare marină nerafinată
Băuturi Moderat yin: apă, sifon, ceai de măceşe, ceai de cătină
Accentuat yin:
Extrem yin: 
cafea, ciocolată, coca-cola, sucuri de fructe yin, sucuri cu zahăr, alcool
Moderat yang: cafea de năut, cafea de cicoare, ceai japonez (Bancha), ceai de muşeţel, pelin, cimbru, cimbrişor, rozmarin
Accentuat yang: ceai de busuioc, suc de mere
Extrem yang: ginseng
Alte produse Moderat yin: drojdie, miere
Accentuat yin: zahăr brun, oţet de mere, borş, ulei de nucă de cocos
Extrem yin: ciocolată, cacao, zahăr, frişcă, jeleuri, murături, îngheţată, sirop, pastă de tomate, marmeladă, bomboane, unt de arahide
Moderat yang: halva de susan, halva de floarea-soarelui, ulei de măsline, ulei de porumb, ulei de migdale
Accentuat yang: ouă fecundate, ulei de rapiţă, ulei de muştar, ulei de ricin, ulei de soia presat la rece, pastă de susan (tahini), seminţe de dovleac, seminţe de floarea-soarelui
Extrem yang: polen apicol, seminţe de susan, ulei de susan, ulei de floarea-soarelui presat la rece

Lista de mai sus corespunde datelor din alimentatia macrobiotica, regim conceput de japonezul George Ohsawa.

 

Sursa articol: Apifitoterapie.ro

Trimite prietenilorShare on FacebookShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someoneTweet about this on Twitter
Pofta de o viata frumoasa si sanatoasa!! :)

Article banner new

Print Friendly




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Current ye@r *