Urmareste-ne pe Facebook si nu rata nicio stire sanatoasa!

Oregano si beneficiile sale asupra sanatatii

Oregano

Oregano este un condiment des utilizat in bucatariile din Italia, Spania, America Latina, Turcia si Grecia, datorita gustului sau usor mentolat, care da o savoare deosebita mancarurilor. Exista mai multe tipuri de oregano (european, mexican, asiatic etc. ), care cresc in zonele mediteraneene, dar si in Vestul Asiei, iar cultivatorii au adaptat planta si la conditii de clima mai rece, planta care creste in astfel de zone avand o aroma mai putin intensa decat cea crescuta in zone mai calde.

De la aceasta planta se folosesc frunzele, care sunt mai aromate in forma uscata decat cruda. Este confundat deseori cu sovarful, o planta care se aseamana foarte bine cu oregano si care creste mai ales in zona balcanica a Europei.

Oregano Planta

Proprietatile oregano

In multe tari oregano este cunoscut mai ales ca planta aromata si folosita ca si ingredient culinar. Calitatile plantei trec insa dincolo de aroma placuta facand din oregano un remediu naturist foarte valoros, in mod special prin calitatile sale antioxidante.
Oregano contine acid rosmarinic, thymol si carvacrol care ii atribuie multiple proprietati curative: anti-inflamatoare, antibacteriene, antioxidante, antifungice si antivirale. De asemenea, oregano contine flovonoide, triterpenoide, fibre, acizi grasi omega 3, calciu, vitaminele C si A. Intr-o cantitate de 3 grame de oregano regasim 25% din necesarul zilnic de vitamina K necesara organismului, 7% din necesarul de mangan si 6% din cel de fier.
Uleiurile volatile pe care le contine, fac din oregano un foarte bun conservant natural, avand in vedere ca are, printre altele, proprietatea de a incetini procesul de degradare a alimentelor, reducand astfel riscul de a ingera bacterii periculoase, paraziti si fungi.

Proprietatile antioxidante ale oregano contribuie considerabil la conbaterea radicalilor liberi din organism, combatand astfel degenerarea celulara si imbatranirea precoce. Se considera ca radicalii liberi pot fi numarati printre cauzele multor afectiuni degenerative cum ar fi osteoartritele, arteroscleroza si bolile cardiace.

Cele mai utile si utilizate parti ale plantei de oregano sunt frunzele. Extractele si sucul din frunze de oregano sunt folosite ca remedii impotriva astmului, tusei cronice, bronsitei si reumatismului. S-au constatat efecte benefice in tratarea cu infuzie de oregano a durerilor de urechi. Frunzele amelioreaza abcesele, umflaturile datorate luxatiilor si diverse inflamatii prin aplicare directa pe zonele afectate.
Condiment Oregano
Beneficiile oregano asupra sanatatii

• amelioreaza simptomele de raceala, in mod special tusea
• contribuie la prevenirea artritei degenerative
• are proprietati anti-imbatranire
• contribuie la ameliorarea reumatismului si a osteoartritei
• este un remediu efficient pentru bronsita
• eficient in ameliorarea crizelor astmatice
• calmant al durerilor de stomac
• contribuie eficient la tratarea problemelor tractului urinar
• are efect calmat in cazul indigestiei
• vindeca ranile, muscaturile si intepaturile insectelor
• remediu pentru dureri in gat
• are un efect pozitiv in ameliorarea starii generale de sanatate

Cum pastrezi oregano

Frunzele de oregano proaspat au o culoare verde vibrant, cu un aspect fara pete si coada ferma. Daca vrei sa pastrezi aceste frunze acasa, atunci trebuie sa stii ca le poti pune intr-un prosop de hartie si lasa in frigider, in cutia pentru legume. Le poti si taia bucati si pastra intr-un vas bine inchis, prin care sa nu patrunda aerul. Mai ai si posibilitatea de a le ingheta, fie ca atare, intr-o punga cu apa, fie in forme pentru cuburi de gheata.

Surse articol: alegesanatos.ro, retete.acasa.ro

Trimite prietenilorShare on FacebookShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someoneTweet about this on Twitter
Pofta de o viata frumoasa si sanatoasa!! :)

Article banner new

Print Friendly




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Current ye@r *