Urmareste-ne pe Facebook si nu rata nicio stire sanatoasa!

Mustar raw vegan

Dragi prieteni, daca in urma cu 3 zile va prezentam delicioasa reteta a salatei orientale raw din conopida, m-am gandit ca astazi sa va incant cu reteta unui mustar dulce picant, sanatos si natural, pe care il puteti prepara super rapid acasa.

Dar inainte de toate sa vedem si cateva beneficii ale acestui condiment minune:

  • Boabele de mustar contin fitonutrienti ce impiedica dezvoltarea celulelor canceroase si previn aparitia cancerului gastrointestinal.
  • Mustarul este un adevarat aliat in lupta cu durerile de cap, simptomele menopauzei, carentele de vitamine si minerale, aducand chiar si un pic de fericire, datorita continutului bogat in triptofan (un aminoacid esential, considerat aminoacidul fericirii ce se gaseste in cantitati importante in semintele de mustar).
  • Principalul efect benefic al mustarului este acela ca ajuta digestia prin stimularea sucurilor gastrice, a secretiilor biliare si prin stimularea tranzitului intestinal. De aceea, e indicat in afectiunile stomacului, care implica o secretie scazuta de suc gastric, in lipsa poftei de mancare sau in constipatie.
  • Un alt avantaj al boabelor de mustar e continutul de seleniu si magneziu, substante benefice pentru reducerea prevalentei artritei reumatoide si severitatea astmului, datorita proprietatilor antiinflamatorii. De asemenea, magneziul ajuta la scaderea presiunii arteriale.
  • Aportul mare de minerale (calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, magneziu si seleniu) transforma acest condiment intr- un ajutor important in remedierea eventualelor deficiente ce pot avea efecte negative asupra organismului.
  • Mustarul reduce riscul aparitiei afectiunilor cardiovasculare. In unele studii, se arata ca substantele din mustarul galben pot preveni chiar si maladia Alzheimer.

Dupa cum stim boabele de mustar sunt diferite atat din punctul de vedere al culorii, cat si al gustului. Astfel, boabele brune, au un gust picant si o aroma dulce si sunt cele mai potrivite pentru pregatirea retetelor traditionale. Boabele albe de mustar sunt mai dulci si lasa in gura un gust amarui. Acestea se folosesc, in general, in creatiile culinare sofisticate.

Ceea ce este fascinant la boabele de mustar este faptul ca acestea nu au nici gust, nici miros pana in momentul in care sunt macinate si intra in contact cu apa rece. Astfel, este eliberata o enzima denumita myrosinase care confera mustarului acest calitati unice. Secretul prepararii unui mustar de calitate consta, asadar, in activarea semintelor (prin inmuierea in apa), iar apoi neutralizarea lor printr-un acid (suc de lamaie sau otet de mere).

Iar acum sa trecem la prezentarea retetei noastre sanatoase si delicioase :).

Mustar raw vegan

Mustar raw vegan

Ingrediente: 

2 cesti

  • 3/4 ceasca boabe de mustar (puteti folosi un mix de culori) inmuiate intr-o cana cu apa
  • 1/2 ceasca suc de lamaie
  • 5 curmale fara samburi
  • 2 linguri sos de soia Tamari

Mod de preparare:

  1. Inmuiati boabele de mustar in apa intre 4-8 ore.
  2. Introduceti in blender boabele de mustar, sucul de lamaie, curmalele si sosul Tamari si procesati pana cand obtineti o compozitie sub forma de pasta. In functie de preferinte, puteti procesa pana cand pasta devine omogena, sau puteti procesa mai putin, daca doriti ca bucati din boabele de mustar sa fie vizibile.
  3.  Pastrati intr-un borcan inchis ermetic la frigider pana la 2 luni.

Pofta de o viata sanatoasa!! :)

Trimite prietenilorShare on FacebookShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someoneTweet about this on Twitter
Pofta de o viata frumoasa si sanatoasa!! :)

Article banner new

Print Friendly




5 thoughts on “Mustar raw vegan

  1. Adina Muresanu

    Eu am facut de cateva ori mustar raw, dar cu otet de mere in loc de lamaie. Mi-a iesit de fiecare data foarte iute, aroma placuta de mustar era complet acoperita de iuteala. Cu sos de soia nu am incercat, am adaugat putina miere, dar tot n-a fost deajuns. Am gasit o alta reteta pe net, in care autorul zicea ca iuteala depinde exclusiv de iuteala boabelor. Mai stii vreun secret referitor la iuteala :) ?

    Multumesc,
    Adina

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Current ye@r *