Urmareste-ne pe Facebook si nu rata nicio stire sanatoasa!

Momordica – castravetele amar – insulina vegetala

Momordica - castravetele amar - insulina vegetala

Momordica (momordica charantia) este o planta originara din sudul Asiei, dar este raspandita si in Africa si Australia. Momordica charantia, sau castrevetele amar cum mai este denumit la noi este o planta agatatoare, cu frunze  lobate si zimtate. Florile sunt mici, de culoare galbuie, iar fructele sunt carnoase, de forma alungita, cu o suprafata noduroasa, iar cand sunt coapte au culoarea portocalie. Gustul este amar si cam greu de suportat, dar merita, deoarece contine numerosi nutrienti si ajuta la tratarea multor afectiuni.

Leguma mai este cunoscuta si sub numele de pepene amar, karela sau goya si intra in mod uzual in alimentatia zilnica a populatiilor din zonele subtropicale, din India, Nepal, China, Africa si Mexic. Cercetarile fitochimice, farmacologice si clinice au demonstrat ca substanta activa a acestei plante, denumita charantina, are actiune puternic hipoglicemianta. Iar in urma studiilor amanuntite, medicii au afirmat ca, spre deosebire de alte legume, momordica are proprietati rar intalnite.

Printre substantele nutritive descoperite in compozitia sa, se regasesc vitaminele A, B1, B6, B9, B12, C, E si K, dar si minerale: calciu, magneziu, potasiu, sodiu, fier si zinc. De asemenea, momordica contine cantitati mari de fibre alimentare si carbohidrati, motiv pentru care este recomandat persoanelor care sufera de afectiuni digestive.

Castravetele amar contine 17 aminoacizi, din care 16 sunt identici cu aminoacizii insulinei bovine. Spre deosebire de insulina extrasa din microorganisme modificate genetic, cea vegetala are marele avantaj de a fi lipsita de reactii adverse si contraindicatii. Principalele proprietati ale acestei legume sunt: hipoglicemianta, hipocolesterolemianta, reminalizanta, vitaminizanta, antibiotica, antitumorala, antivirala, stimulanta pentru sistemul imunitar, antiparazitara.

Beneficiile castravetelui amar asupra sanatatii

  • Avand actiune hipoglicemica, principalul rol al castravetelui amar este acela de a trata diabetul. O serie de cercetari efectuate in ultimii ani au aratat ca gratie unor substante pe care le contine, castravetele amar are proprietatea de a echilibra nivelul zaharului din sange, coborand catre normal valorile sale prea ridicate, motiv pentru care a fost denumit “insulina vegetala”.
  • Momordica ajuta la prevenirea cancerului.  Cercetatorii de la University of Colorado Cancer Center au descoperit ca sucul de castravete amar poate stopa dezvoltarea celulelor canceroase din pancreas. Explicatia ar fi aceea ca leguma opreste furnizarea de glucoza catre celulele canceroase, iar acest fenomen este foarte important, deoarece aceste celule au nevoie de glucoza pentru a se dezvolta.
  • Datorita continutului bogat in beta-caroten, care este de 2 ori mai mare decat cel continut de broccoli, momordica ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare.
  • Utilizat in mod traditional si in tratarea starilor de iritare si de inflamare a organismului, castravetele amar are certe proprietati calmante si antiinflamatorii.
  • Studii realizate in cadrul Universitatii Saint Louis din Statele Unite ale Americii au dovedit in urma experimentelor de laborator ca extractul de castravete amar previne si incetineste evolutia cancerului de san si creste imunitatea persoanelor bolnave.
  • Continutul bogat in vitamina C face ca momordica sa ajute la prevenirea petelor si a ridurilor de pe fata, precum si la reducerea febrei.
  • Castravetele amar contine numerosi compusi biochimici cu activitate antibacteriana si antivirala. Extractul din frunze de momordica s-au dovedit a fi benefice in tratarea multor tipuri de bacterii, precum E.coli, Stafilococi, Streptococi si Salmonellla.
  • Extractul de Momordica are efect de trei ori mai puternic contra virusului herpetic sensibil la Aciclovir.

Dozajul zilnic recomandat de momordica este de 50-100 ml/zi, impartit de 2-3 ori in decursul unei zile.

Atentie!!

Consumul excesiv de suc de castravete amar poate cauza dureri abdominale si diaree. Copii sau orice persoana hipoglicemica nu trebuie sa consume momordica deoarece compusii sai scad zaharul din sange si pot cauza hipoglicemie acuta.

 Pofta de o viata frumoasa si sanatoasa!! :)

Trimite prietenilorShare on FacebookShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someoneTweet about this on Twitter
Pofta de o viata frumoasa si sanatoasa!! :)

Article banner new

Print Friendly




6 thoughts on “Momordica – castravetele amar – insulina vegetala

    1. Ruxandra Nica Post author

      Pentru a prepara suc din momordica va trebui sa-l sectionati pe lungime sau latime si sa-i scoateti semintele (depinde ce cantitate doriti sa folositi). Bucatile rezultate se trec prin storcatorul de fructe si legume si se bea sucul. Daca nu aveti storcator de fructe si legume, il puteti marunti la blender si puteti consuma piureul obtinut. De asemenea, puteti prepara un mix de ingrediente (fructe si legume). O idee de reteta poate fi aceasta: http://marawvegan.ro/suc-verde-pentru-reducerea-nivelului-de-zahar-din-sange/.

      Cu drag,
      Ruxandra

      Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Current ye@r *