Urmareste-ne pe Facebook si nu rata nicio stire sanatoasa!

Ghimbirul – beneficii pentru organism

Ghimbirul

Acest condiment este recunoscut de asiatici inca din secolul I ca o planta medicinala cu efecte rapide asupra problemelor reumatice si digestive. Cunoscut cel mai probabil pentru beneficiile sale in contracarea durerii si a starilor de greata, el inhiba dezvoltarea celulelor canceroase, ajuta la reglarea colesterolului, dar confera si o aroma foarte puternica mancarurilor, bauturilor. Gingerolul si shogaolul, cele 2 componente ale ghimbirului ce ofera gustul picant si stimuleaza aroma, sunt inflamatorii, ajutand la reducerea durerilor din perioada racelilor, a gripei, a durerilor de cap, relaxeaza caile respiratorii, atenueaza crampele si chiar previne osteoartrita, fara a irita stomacul, cum se intampla deseori cand este administrat ibuprofenul.

Cercetarile recente arata ca ghimbirul ar putea inhiba cresterea anumitor tipuri de celule canceroase, inclusiv cele din ovare si ale tractului gastro-intestinal. Un studiu publicat in Saudi Medical Journal sustine ca ghimbirul poate reduce semnificativ nivelul colesterolului ajutand astfel la sanatatea inimii.

Atentie insa, copii sub varsta de 2 ani nu ar trebui sa consume ghimbir.

Avantajele utilizarii ghimbirului:

  •  priveaza celulele de cancer prostatic de combustibilul lor de crestere
  • inhiba crearea prostaglandinei PGE2 care produce efecte anti-febra puternice
  • echilibreaza producerea de prostaglandine inflamatorii PGE3 si PG12, care regleaza productia de compusi, dilatand arterele
  •  restabileste in mod sigur functionarea sanatoasa a trombocitelor prin inhibarea formarii unui grup numit tromboxan
  • reduce prostaglandinele care sensibilizeaza receptorii durerii din terminatiile nervoase, demonstrand efecte puternic analgezice
  • are efecte importante anti-ulcer comparabile cu ale multora dintre medicamentele eliberate pe baza de reteta
  •  contine melatonina, care regleaza ritmurile circadiene ale organismului si stimuleaza astfel activitatea corpului si somnul
  • are de 180 de ori mai multe enzime pentru digestia proteinelor decat legendara papaya
  • contine o substanta numita zingibain, care distruge parazitii si ouale lor. Extractele de ghimbir, testate in laborator, distrug o serie de paraziti, cum sunt cei din pestele crud, in decurs de 16 ore. De aceea, infuzia de ghimbir este indicata in tratarea bolilor parazitare
  • ghimbirul ofera protectie fata de efectele hepatotoxice ale acidului valproic (Depakene), administrat in mod curent suferinzilor de apoplexie. S-a mai observat ca, folosit zilnic, imbunatateste nivelul unor enzime ale ficatului (alanin aminotransferaze – ALT si aspartat aminotransferaze – AST)
  • arde grasimile, stimuleaza metabolismul
  • are efect de Viagra. Cercetatarile stiintifice efectuate asupra ghimbirului atesta faptul ca aceasta planta aromatica este utila persoanelor care sufera de tulburari sexuale. Potrivit specialistilor efectul „viagra” al ghimbirului poate imbunatati viata sexuala. Ghimbirul actioneaza asupra organelor genitale, imbunatatind circulatia sangvina
  • are actiune expectoranta, fiind benefic in tuse, bronsita, iritatii ale gatului.

Sursa: BZI.ro

Trimite prietenilorShare on FacebookShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someoneTweet about this on Twitter
Pofta de o viata frumoasa si sanatoasa!! :)

Article banner new

Print Friendly




One thought on “Ghimbirul – beneficii pentru organism

  1. Bianca

    Rizomul de ghimbir are o formă neregulată, contorsionată, noduroasă, este lung de 5-6 cm. Ghimbirul e deosebit de apreciat în bucătăriile orientale. Rizomul de ghimbir, nu se consumă crud, se curăță de coajă, se taie în felii care se gătesc ca garnitură la carne sau sosuri, în salate, etc.Ghimbirul se consumă și pisat sau mărunțit, apare ca o pulbere, care se aseamănă cu piperului alb. Deși are un gust nuanțat ghimbirul, există numeroase modalități de a introduce ghimbirul în alimentația noastră. Rizomul de ghimbir este greu de consumat in stare crudă, de aceea, pentru a ne putea bucura de calitățile terapeutice și nu numai, trebuie sa apelam la infuzia de ghimbir, sau sub forma de condiment, în mâncăruri, sucuri sau prăjituri. O cană de ceai de ghimbir pe zi contribuie la diminuarea stresului, la combaterea problemelor respiratorii, are efect antiinflamator și întărește imunitatea organismului.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Current ye@r *