Urmareste-ne pe Facebook si nu rata nicio stire sanatoasa!

Folosită de Hipocrate în reţete, castana scade riscul de infarct, tratează varicele şi luptă împotriva bolilor reumatice

Folosită de Hipocrate în reţete, castana scade riscul de infarct, tratează varicele şi luptă împotriva bolilor reumatice

Folosită de mii de ani ca aliment graţie căruia organismul traversează cu bine perioadele reci, castana a fost recomandată cu succes de Hipocrate în reţetele sale străvechi, dar a apărut şi pe lista celor peste 600 de plante şi fructe cu puteri vindecătoare a grecului Dioscoride.

Preparatele din seminţe de castan sălbatic constituie remedii eficiente de prevenire şi de combatere a multor afecţiuni ca varicele, flebitele, trombozele, ulcerele varicoase la picioare, crampele dureroase, insuficienţa venoasă şi limfatică, dar şi hemoroizii. De asemenea, cresc tonusul capilarelor fragile şi contribuie la vindecarea hematoamelor, a vânătăilor şi a luxaţiilor.

Castana este bogată şi în vitaminele B1 şi B2 şi conţine vitamina C în aceeaşi cantitate ca şi citricele, adică 50 mg la 100 g de miez, dar şi mult amidon, suportat bine mai ales de cei suferinzi de stomac.

Tinctura de castane sălbatice este foarte benefică în tratamentul varicelor

În tratamentul trombozei şi al varicelor se foloseşte tinctură preparată din 250 g de castane cu coajă într-un litru de alcool de 40%, care se lasă la macerat timp de 14 zile. Se strecoară apoi într-o sticlă închisă la culoare. Intern se consumă 10-15 picături pe zi. Extern se aplică în afecţiuni hemoroidale, varice şi flebite şi sub formă de frecţii contra artrozelor la nivelul încheieturilor de la mâini şi de la picioare. Excelent pentru tratarea varicelor şi a hemoroizilor este şi unguentul. Se va alege o cană cu frunze verzi de castan ce se va macera în 100 ml de alcool timp de 24 de ore. Se vor adăuga apoi 200 g de unt topit şi margarină şi se va încălzi timp de două ore pe baie de apă. După răcire se va reîncălzi şi se va pune în cutii de plastic sau sticlă. Se va unge cu această compoziţie locul bolnav.

Indicate în probleme cardiovasculare

Fructele mai sunt recomandate în cazul problemelor cardiovasculare sau renale, al afecţiunilor venoase sau arteriale, a varicelor şi hemoroizilor, dar şi al depresiilor. Potasiul pe care-l conţin ajută inima, venele şi arterele, iar fierul contribuie la refacerea sângelui. Astfel, o farfurie cu piure de castane dulci, îndulcit cu miere, înainte de micul dejun şi de cină, timp de câteva săptămâni, este un remediu bun pentru tratarea hemoroizilor şi a varicelor.

Extractul din muguri de castan comestibil este drenor venos şi limfatic, în principal la nivelul membrelor inferioare, fiind folosit pentru tulburări trofice cutanate, edeme, probleme circulatorii venoase, de menopauză, celulită, colită şi rectocolită ulceroasă. Se iau câte 25-50 de picături, în puţină apă, de trei ori pe zi.

În cazul degerăturilor sau durerilor reumatice ce se agravează la frig, este indicat un decoct realizat din trei-patru castane comestibile mărunţite la o cană cu apă. Se fierb cinci minute, se acoperă timp de 15-20 de minute şi se aplică timp de 15 minute pe locurile afectate sau se fac băi locale.

Castanele sălbatice luptă împotriva afecţiunilor reumatice

Originar din nordul Asiei, India şi Caucaz, castanul sălbatic (porcesc) s-a extins în toată Europa. La noi se găseşte la marginea pădurilor, dar este cultivat şi în parcuri şi grădini, ca arbore ornamental. În medicina populară, fructele fierte în apă pentru baie se foloseau pentru reumatism.

Sâmburii alină hernia de disc şi sciatica

Rezultate bune au fost obţinute de sâmburii de castan sălbatic în tratamentele pentru hernie de disc, spondiloză, sciatică şi sechele după fracturi. Aceştia sunt indicaţi şi pentru plăgi infectate şi sindroame febrile.

Ca şi castanele dulci, şi cele sălbatice sunt eficiente în tulburările circulatorii periferice (varice, ulcere varicoase), cresc rezistenţa pereţilor vasculari şi scad permeabilitatea vasculară. Se pot folosi şi în tratarea bolii Parkinson, a accidentelor cerebrale şi a afecţiunilor prostatei.

Pentru fragilitatea capilară se recomandă extractul din muguri de castan sălbatic, ce este vasoprotector şi decongestionant, fiind bun şi pentru hemoroizi sângerânzi, degerături şi insuficienţă respiratorie. Se iau câte 2-5 ml în puţină apă, de trei ori pe zi.

Pentru toate aceste afecţiuni se poate folosi şi infuzia, preparată din două linguriţe cu frunze şi fructe uscate la o cană cu apă clocotită. Se lasă 15 minute şi se bea de trei ori pe zi. Se poate întrebuinţa şi sub formă de băi şi cataplasme. Tot pentru uz extern, este eficient şi unguentul, obţinut astfel: se fierb castanele după ce au fost curăţate de coajă, se pasează până se obţine o pastă şi apoi se adaugă orice grăsime în proporţie egală cu amestecul obţinut.

Risc de infarct miocardic, mai mic cu 20%

Castanele comestibile sunt bogate în săruri minerale: potasiu, fosfor, magneziu, fier, zinc, dar şi în vitamine din complexul B, în vitamina E şi vitamina C. Fiind lipsite de colesterol şi sodiu, castanele sunt o alegere bună pentru cardiaci, care trebuie să le consume coapte în cuptor, fără sare. Studiile arată că un consum de trei castane coapte pe zi reduce cu 20% riscurile de infarct miocardic. În plus, aceste oleaginoase sunt bogate în fibre şi, datorită complexului de vitamine B şi magneziului din compoziţie, ele acţionează ca un medicament cu efect asemănător antidepresivelor, combate oboseala, stresul şi anxietatea.

Fortifică sistemul imunitar 

Vitaminele şi mineralele conţinute de castane sunt de ajutor copiilor şi persoanelor în vârstă, vulnerabili la viroze respiratorii, dar şi celor care sunt în perioada de convalescenţă, deoarece aceste fructe au rol dovedit în întărirea sistemului imunitar. ­Di­eta care conţine ca desert piureul de castane, asezonat cu miere de tei şi cu scorţişoară, are efecte benefice şi în tratarea problemelor respiratorii însoţite de tuse. În astfel de situaţii, se recomandă câte două porţii de piure de castane pe zi, după masa de prânz şi după cină. O porţie conţine 100 g piure în care se adaugă două linguriţe de miere de tei şi o linguriţă de scorţişoară pudră.

Combat anemia

Conţinutul de tiamină (vitamina B1) completează rezervele de energie din organism. De aceea, castanele consumate sub formă de făină, câte două linguriţe adăugate într-o cană cu lapte vegetal, sunt un meniu hrănitor şi revigorant pentru copiii aflaţi în perioada de creştere, dar şi pentru cei anemici. Făina se prepară prin măcinarea castanelor coapte cu râşniţa de cafea.

Beneficiile castanelor pentru frumusete

În cosmetică este folosită masca din castane şi miere pentru toate tipurile de ten, datorită proprietaţilor antiinflamatoare, de reducere a fragilităţii capilarelor, fotoprotectoare pentru radiaţii UV. De asemenea, această mască protejează acidul hialuronic din piele şi normalizează secreţia glandelor sebacee.

Rezultatele sunt vizibile mai ales în întarzierea procesului general de îmbatrănire a pielii şi în revitalizarea pielii uscate, căreia îi redă supleţea şi catifelarea. Masca se ţine pe faţă timp de 30 de minute, după care se îndepărtează cu apă călduţă. 

Sursa articol: www.doctorulzilei.ro;

Trimite prietenilorShare on FacebookShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someoneTweet about this on Twitter
Pofta de o viata frumoasa si sanatoasa!! :)

Article banner new

Print Friendly




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Current ye@r *