Urmareste-ne pe Facebook si nu rata nicio stire sanatoasa!

Cum se prepara pasta de susan – tahini?

Tahini ("tehina” in araba, "thina” in ebraica, "tahin” in turca, franceza, olandeza si daneza) este o pasta preparata din semintele de susan macinate. Este un ingredient extrem de important in prepararea hummus-ului si a altor mancaruri din Orientul Mijlociu. Tahini Raw

Tahini exista in doua varietati: preparat din seminte decorticate (light) si nedecorticate (dark). Ambele tipuri au continut mare de vitamine si proteine. Varianta nedecorticata este mai amara la gust, dar are un continut mai bogat de vitamine, calciu si proteine, datorita faptului ca semintele de susan sunt procesate intregi, cu coaja cu tot.

Termenul "tahini”, sau, mai precis, "tahinia”, este un cuvant arab provenit din radacina "tahn” care inseamna "macinat”. Cuvantul arab pentru faina, "taheen”, deriva din aceeasi radacina.

Tahini are un gust foarte placut, de nuca, si se potriveste foarte bine cu orice aroma, chiar si cu ciocolata.  Cel mai adesea este folosita ca spread (se intinde pe paine), dar poate fi folosita si ca garnitura, antreu, sau in diverse retete.

Tahini este o importanta sursa de calciu, proteine si vitamina B, de acizi grasi esentiali, foarte importanti in mentinerea sanatatii pielii, vitamina E care reduce imbatranirea celulelor si metionina care are un rol important in detoxificarea ficatului si ajuta la absorbtia amino acizilor. Datorita faptului ca unul dintre ingredientele sale este uleiul de susan, tahini are un continut bogat de calorii, de aceea trebuie consumat cu moderatie.

Pofta de o viata sanatoasa!! :)

Sursa articol: reteteleluiradu.ro

Pasta de susan - tahini

By Ruxandra Nica Published: iunie 18, 2013

    Tahini ("tehina” in araba, "thina” in ebraica, "tahin” in turca, franceza, olandeza si daneza) este o pasta preparata din …

    Ingrediente

    Mod de preparare

    1. Inmuiati semintele de susan timp de 4 ore. Daca va grabiti, hidratarea nu este neaparat necesara.
    2. Puneti in blender semintele de susan, procesati putin, apoi adaugati sarea si sucul de lamaie.
    3. Procesati in continuare pana cand obtineti o textura asemanatoare untului.
    4. Adaugati uleiul de masline/de susan/de cocos si apa si continuati sa procesati pana cand obtineti o compozitie omogena. Serviti.
      Print Friendly, PDF & Email




      5 thoughts on “Cum se prepara pasta de susan – tahini?

      1. corina gabriela vasile

        Buna ziua. Pot sa las o noapte intreaga susanul la inmuiat? Aceasta pasta de susan se poate amesteca cu naut pentru a face humus?Astept urgent raspuns. Multumesc.

        Reply
        1. Ruxandra Nica Post author

          Buna ziua!! Da, puteti lasa semintele de susan peste noapte la inmuiat si da, din pasta de susan rezultata se poate prepara un delicios hummus :). O zi minunata!!

          Reply
      2. nicoleta

        vai de capul meu:) e atat de delicioasa reteta dvs!!!!! ii adaug ceapa, ung pe paine prajita si parca mananc salta de icre!!! multumim

        Reply

      Lasă un răspuns

      Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

      Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.