Urmareste-ne pe Facebook si nu rata nicio stire sanatoasa!

Cum sa prepari laptele de cocos si beneficiile sale asupra sanatatii

Laptele de cocos este un ingredient foarte important in regimul vegan, deoarece este inlocuitorul perfect al laptelui de vaca, avand o consistenta la fel de cremoasa si un gust super delicios.

Laptele de cocos poate fi folosit in nenumarate moduri in bucatarie, de la micul dejun la cina, in amestecuri picante sau dulci, acesta este extraordinar de benefic pentru consumatorii de hrana vie, fiind un adevarat cocktail de nutrienti. Din laptele de cocos iti poti lua o cantitate importanta din Vitaminele C, E, B1, B3, B5, dar si fier, sodiu, calciu, magneziu si fosfor. Iar avantejele consumarii laptelui de cocos nu se opresc aici. Laptele de cocos ajuta sa ai si o piele frumoasa, tanara, stralucitoare si catifelata.

coconut-milk

Iar urmatoarele 15 beneficii ale utilizarii laptelui de cocos cu siguranta va vor determina sa-l introduceti in dieta zilnica.

1. Este usor de digerat, deaorece corpul foloseste cu trei enzime mai putin decat in cazul laptelui de vaca. De asemenea, actioneaza ca un pansament pentru tractul digestiv, vindecandu-l in cazul in care exista probleme in aceasta zona.

2. Mentine oasele puternice, intareste dantura, micsorand riscul aparitiei cariilor si bolilor gingivale datorita continutului bogat in fosfor (240 mg/ceasca), un nutrient de care organismul are nevoie pentru a preveni pierderea densitatii oaselor. Si chiar daca nu este o sursa importanta de calciu, continand numai 38 mg/ceasca, in comparatie cu laptele de vaca ce contine 300 mg/ceasca, acesta este un aliment ce ajuta la prevenirea aparitiei osteoporozei.

3. Contine acid lauric, lipide antimicrobiale si acid capric, compusi care au proprietati antibacteriale, antifungice si antivirale. Organismul transforma acidul lauric in monolaurina, un compus ce lupta impotriva infectiilor si a virusilor.

4. Cuprul din laptele de nuca de cocos este un mineral important care, impreuna cu vitamina C, ajuta la flexibilitatea si elasticitatea vaselor de sange, dar si a pielii. De asemenea, apa de cocos contine mangan, ce echilibeaza nivelul glucozei din sange.

5. Previne anemia, datorita continutului ridicat de fier. Deficitul de fier este principala cauza a anemiei la nivel mondial, iar consumatorii de hrana vie se confrunta cu aceasta problema tocmai pentru ca nu consuma carne (una dintre sursele majore de fier). O ceasca de lapte de nuca de cocos furnizeaza un sfert din doza zilnica necesara de fier.

6. Ajuta la mentinerea greutatii. Laptele de cocos este scazut in calorii, dar bogat in fibre si acizi grasi. Fibrele, dar si acizii grasi iti dau o mai mare satietate, controleaza apetitul si ajuta la scaderea in greutate.

7. Contine un nivel ridicat de acizi grasi omega 3, 6 si 9, dar si aminoacizi. Aceasta combinatie este extrem de sanatoasa pentru un regim de viata sanatos, deoarece furnizeaza energia necesara organismului si asigura transportul nutrientilor esentiali precum vitaminele A, D, E, K si carotenoidele.

8. Mentine sistemul imunitar sanatos datorita existentei vitaminei C, ce joaca un rol major in protejarea celulelor imunitare de radicalii liberii. Deficitul de vitamina C este asociat cu aparitia racelilor si infectiilor. O alta vitamina din grupa B-urilor, dar si magneziul ajuta la relaxarea muschilor si a nervilor, micsorand durerile.

9.  Hidrateaza pielea. Fie ingerat sau aplicat direct pe piele, laptele de nuca de cocos, datorita continutului de grasimi ajuta la hidratarea pielii, mentinand-o tanara si catifelata. Pentru aceasta nu trebuie decat sa aplicati un strat subtire de lapte de cocos pe pielea curata, o lasati timp de 15 minute, apoi clatiti.

10. Indeparteaza machiajul. Amestecati 1 ceasca lapte de cocos cu 2 cesti ulei de masline si veti obtine o crema demachianta si hidratanta in acelasi timp. Laptele de cocos este trucul perfect pentru a obtine ieftin si rapid indepartarea machiajului de pe fata, fara a mai fi necesara utilizarea diverselor creme pline de chimicale sau alcool.

11. Previne ridurile. Datorita continutului bogat in cupru si vitamina C, laptele de cocos ofera o elasticitate mai buna a pielii si a vaselor de sange, incetinind procesul de imbatranire a pielii si a corpului tau.

12. Ajuta la o mai buna functionare a tiroidei, scazand riscul bolilor de inima si reducand nivelul colesterolului.

13. Trateaza arsurile solare. Dupa ce v-ati expus o zi intreaga la soare, nu ar fi rau sa aplicati un strat subtire de lapte de nuca de cocos in zonele unde pielea este mai rosie, astfel hidratand-o si catifeland-o.

14. Trateaza artrita. Datorita continutului bogat in seleniu, care este un antioxidant puternic, laptele de cocos amelioreaza simptomele artritei.  Seleniul controleaza radicalii liberi si scade riscul aparitiei inflamatiilor articulare.

15. Poate fi utilizat ca inlocuitor al balsamului de par. Masati scalpul cu lapte de cocos, apoi cu ajutorul degetelor periati usor catre varfuri. Odata acoperita intreaga suprafata, strangeti parul intr-un prosop si lasati 1-2 ore. Cu cat va sta mai mult, cu atat laptele de cocos va hidrata mai bine parul ce va absorbi nutrientii din el.

 

Cum se prepara laptele de nuca de cocos?

Ingrediente:

  • 1-2 nuci de cocos (in functie de cat de densa doriti consistenta)
  • apa din nuca/nucile de cocos
  • 3 cesti apa calduta
Mod de preparare:
  1. Spargeti nuca de cocos si scoateti-i pulpa.
  2. Procesati in blender apa din nuca/nucile de cocos, nuca de cocos taiata bucati mici si apa calduta.
  3. Veti obtine o compozitie destul de groasa datorita fibrelor pulpei, asa ca este necesar sa strecurati laptele cu ajutorul unei pungi de lapte/tifon/strecuratoare.
  4. Pulpa ramasa o puteti deshidrata, ca ulterior sa o folositi in diverse retete.
  5. Laptele de cocos se va pastra la frigider, intr-un recipient inchis ermetic, pana la 3 zile.

Pofta de o viata sanatoasa!! :)

Print Friendly, PDF & Email




One thought on “Cum sa prepari laptele de cocos si beneficiile sale asupra sanatatii

  1. VreauSaStiu

    Întrebare – întrebătoare: din pulpa rămasă de la prepararea laptelui de cocos, cum pot face brânză, sau alte preparate picante ? Mulțumesc !:)

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.