Urmareste-ne pe Facebook si nu rata nicio stire sanatoasa!

Cum sa prepari acasa ulei de cocos presat la rece

Ulei de cocos

Uleiul de cocos presat la rece se foloseste atat extern, cat si intern si ofera o varietate de beneficii pentru sanatate. Acesta contine acid lauric, acid capric, acid caprilic, antioxidanti, vitamine si minerale, ceea ce-l recomanda ca un remediu excelent pentru hidratarea pielii, a scalpului si a parului, pentru ingrjirea danturii, dar si in tratarea ulcerului, sau in ameliorarea simptomelor asociate sindromului de colon iritabil. De asemenea, intareste sistemul imunitar, imbunatateste functiile rinichilor si previne problemele cardiovasculare.

In mod evident vom beneficia de toate aceste calitati extraordinare ale uleiului de cocos numai daca acesta este natural, fara nici un adaos de chimicale.

Acum puteti invata sa faceti acasa uleiul de cocos presat la rece, urmand acesti 7 pasi simpli:

  1. Spargeti nuca de cocos si scoateti-i pulpa.
  2. Procesati in blender apa din nuca de cocos, nuca de cocos taiata bucati si apa calduta.
  3. Veti obtine o compozitie destul de groasa datorita fibrelor pulpei, asa ca este necesar sa o strecurati cu ajutorul unei pungi de lapte, tifon sau strecuratoare. Este foarte important sa stoarceti bine.
  4. Veti obtine laptele de cocos. Pulpa ramasa o puteti deshidrata, ca ulterior sa o folositi in diverse retete.
  5. Puneti laptele intr-un borcan inchis ermetic. Dupa 20 minute veti observa ca laptele de cocos se va separa de grasimea de cocos, aceasta din urma ridicandu-se la suprafata.
  6. Lasati la frigider cel putin 24 de ore.
  7. Cu ajutorul unei lingurite indepartati untul de cocos format la suprafata, lasand uleiul de cocos in borcan.

O alta metoda de a obtine uleiul de cocos presat la rece, este cea a fermentarii. Iar in videoclipul de mai jos veti putea vedea exact cum se procedeaza:

Trimite prietenilorShare on FacebookShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someoneTweet about this on Twitter
Pofta de o viata frumoasa si sanatoasa!! :)

Article banner new

Print Friendly




35 thoughts on “Cum sa prepari acasa ulei de cocos presat la rece

  1. florin miulescu

    Buna ziua. In urma cu doua seri am incercat sa realzez exact cum ati descris mai sus reteta. Intrebarea mea este urmatoarea. In afara de untul de cocos care a iesit demential, ceea ce a rezultat in partea de jos, pare cam apos. Nu este cumva apa adaugata (calduta) si apa din nuca? Ori este ceva ce nu am respectat ( cantitaea de apa calduta, timpul de blenduit)
    Multumesc. O zi buna.

    Reply
    1. Ruxandra Nica Post author

      Buna ziua,

      Este foarte posibil sa fi adaugat mai multa apa. Timpul de blenduit cu siguranta l-ati respectat daca untul a iesit perfect. Dar nu este nici o problema. Odata transferat untul de cocos intr-un alt recipient, il puteti introduce in apa calduta si veti obtine uleiul de cocos dorit :).
      Mai exista o alta varianta de a prepara uleiul de cocos, dar este putin mai anevoioasa, cel putin la inceput, pana capatam dexteritate. V-o prezint si pe aceasta, in cazul in care doriti sa o incercati.
      In momentul in care obtineti cele 2 straturi, cel solid si cel lichid, transferati partea mai groasa intr-un recipient de sticla cu capac (nu neaparat etans). Puneti recipientul intr-un loc semi-cald, de exemplu, pe raftul din bucatarie, timp de 24-48 ore. Veti observa la un moment dat ca incepe sa fermenteze. In momentul in care apar “bule de ulei”, suntem aproape gata :). Pentru a ajuta procesul, ar fi indicat sa punem recipientul intr-un vas cu apa calda (atentie, nu fiarta). Peste cateva minute ar trebui sa vedeti uleiul cum pluteste deasupra lichidului fermentat. Apoi, separati uleiul obtinut de restul lichidului si lasati-l la frigider timp de aproximativ 1 ora. Veti obtine uleiul presat la rece dorit :).

      Eu optez, deobicei, pentru prima varianta, deoarece este mai rapida.

      Sper ca v-am putut ajuta, iar daca va mai pot fi de folos, oricand, cu mare placere! O zi cat mai frumoasa va doresc!

      Cu drag,
      Ruxandra

      Reply
          1. Vasilis

            ce ar trebui sa fac acum? am urmat pasii din prima metoda apoi am pus untul recoltat in doua borcane mari in bucatarie.
            a 2-a zi m-am gandit ca-i mai bine sa le pun intr-un singur vas de sticla cu gura mai mare sa se poata separa mai bine uleiul de resturi.
            dupa doua zile de tinut la temperaturi de aprox 20-21 grade nu am vazut ca amestecul respectiv sa se separe asa ca l-am pus in camera unde am centrala ca e mai cald acolo, cam 25 grade.
            azi e a 3-a zi si intr-adevar jumatate din vas, in partea de sus, sunt resturile mai solide iar jos e lichid.
            de fapt uleiul trebuia sa se ridice nu?
            mai pot folosi cumva ce a rezultat acolo? cu siguranta a fermentat dar nu stiu cum sa extrag uleiul ca nu e deasupra amestecului fermentat..
            o sa incerc sa pun vasul in altul cu apa calda sa vad ce se intampla.

          2. Ruxandra Nica Post author

            Vasilis, aduna partea solida de deasupra, acela este untul de cocos (grasimea de cocos, mai exact), pune-l intr-un ibric si apoi incalzeste-l la baie de aburi, vei obtine astfel uleiul dorit. Astept sa-mi spui dc ai reusit. Seara frumoasa!! :)

          3. Vasilis

            am adunat partea de deasupra si am pus-o direct intr-un vas in frigider, nu l-am mai incalzit.
            s-a intarit frumos, de consistenta e ca si ceara de albine
            are insa un gust acrisor, cu siguranta de la fermenti
            nu e chiar cum as fi dorit
            l-am lasat oare prea mult sa fermenteze? sau ar trebui sa-l incalzesc in ibric sa-l mai strecor?
            daca nu-mi place cum iese acum data viitoare il folosesc nefermentat

          4. Ruxandra Nica Post author

            Daca are gust usor acrisor, nu e tocmai ok :). L-ai lasat prea mult. Daca ar fi fost din nuca, migdale etc., ai fi obtinut acum un iaurt extraordinar de bun :). Data viitoare lasa-l mai putin, sa nu apuce sa fermenteze :).

          5. Vasilis

            multumesc pentru indicatii. nu stiu daca data viitoare mai am rabdare cu metoda fermentarii…

            ce a rezultat acum il voi folosi intr-o reteta de pasta de dinti naturala. :)

  2. Aura

    Buna ziua. Daca am inteles bine adaug apa de cocos, miez de cocos si apa calduta in ce cantitate? Apa calduta nu este apa de cocos incalzita, nu? Multumesc. Aura

    Reply
    1. Ruxandra Nica Post author

      Buna ziua,

      Apa calduta nu este apa de cocos incalzita :). Iar cantitatea de apa plata/filtrata/de izvor depinde de cea a bucatilor de cocos. Ideea apei este aceea de a ajuta blenderul sa proceseze ingredientele.

      O zi frumoasa,
      Ruxandra

      Reply
  3. raluca

    Buna ziua

    Doua intrebari:

    1. cate minute se blenduiesc ingredientele?

    2. ce cantitate de unt de cocos se obtine dintr-o nuca de cocos de marime medie? si care sunt conditiile de pastrare?

    Mutlumesc

    Reply
  4. Loredana

    Buna ziua,
    Am urmat intocmai instructiunile din prima varianta si am pus la frigider.In borcan se vede ca s-a separat .Dupa 24 ore urmeaza sa colectez untul care s-a adunat deasupra.Cu partea de dedesubt ce fac? Ce este de fapt lichidul acela,apa cred,nu? Partea grasa nu este de uleiul-untul de cocos? De fiecare data cand am cumparat era tare desi scria ulei….se poate obtine si unt sau e acelasi lucru? Stiu ca se lichefiaza la cald dar nu vreau sa ma incurc in notiuni.
    Ati scris ca colectez untul si las uleiul in borcan…apa unde ramane?

    Reply
    1. Ruxandra Nica Post author

      Loredana, ce e jos se arunca, iar untul de deasupra il poti folosi ca atare, sau il poti incalzi la bain marie si vei obtine uleiul de cocos :). Seara frumoasa!! :)

      Reply
  5. Dorin

    Vand ulei extravirgin de nuca de cocos .
    Este un ulei extras din pulpă de nucă de cocos prin presare la rece. Spre deosebire de alte uleiuri aflate în comerţ acesta nu este supus unor tratamente precum cele de desmucilaginare, decolorare, deceruire, dezodorizare.
    Pretul este de 25 de lei / 335 ml.
    Mai multe detalii pe http://www.e-uleiuri.blogspot.ro

    Reply
  6. Alina Popescu

    Buna seara draga prietena,
    Iubesc cocosul,sub toate formele.De ceva timp,m-am tot gandit sa obtin ulei de cocos acasa.Am gasit reteta ta.Am purces la treaba.Am obtinut untul/crema de cocos,insa eu voiam uleiul.Ei bine,l-am obtinut din unt,folosind metoda clasica(sursa,youtube).Desi se foloseste focul,uleiul obtinut este identic cu cel cumparat(inclusiv mirosul).
    Pentru obtinerea untului,am folosit atat apa calda cat si rece.Cand am folosit apa rece,untul s-a intarit in cateva ore.
    Multumesc inca o data.Keep going raw:)

    Reply
  7. Cristina

    Buna ziua,
    As dori sa va intreb, care e diferenta dintre uleiul de cocos obtinut prin tehnica prezentata de dumneavoastra si uleiul obtinut din topirea untului de cocos?
    Va multumesc

    Reply
  8. Nico

    Buna seara! Foarte interesant articolul dv! As avea si eu o intrebare.. Am gasit pe internet multe informatii conform carora uleiul de nuca de cocos ajuta la reglarea nivelului de hormoni. Eu deocamdata nu am blender pentru a incerca reteta dv., iar uleiul virgin din magazin este destul de piperat la pret pt cantitatea respectiva. As vrea sa stiu daca simplul consum al fructului proaspat este la fel de benefic ca si uleiul de cocos. Multumesc anticipat si va doresc multa sanatate!

    Reply
  9. Galina

    Salut! Ma bucur enorm pentru cei ce au reusit din prima sa obtina untul de cocos, insa mie nu mi-a iesit nici dupa doua incercari :( Vreau sa inteleg unde nu fac bine, asa ca va rog ajutati-ma. In cele 24 h la frigider are loc procesul de separare, insa partea de sus (untul de cocos) e destul de lichid. La voi acest strat se primeste solid dupa 24h? Poate pun prea multa apa? Poate temperatura apei e problema? Care e proportia intre untul de cocos si lichid intr-un bocan? Va rog impartasiti-va trucurile cu mine. Am cumparat nuci de cocos si vreau sa mai fac o data, poate-mi reuseste :) Va multumesc mult

    Reply
    1. Cristina Martin

      Poate că este prea multă apă… Mie cele 2 părţi mi-au ieşit cam egale şi da, untul de deasupra, e tare, se poate întinde pe pâine. Totuşi, şi eu voi pune puţin mai puţină apă data viitoare, să văd cum iese uleiul. :D

      Succes!

      Reply
  10. Cristina Martin

    A ieşit foarte bun, genială idee. :D Şi mie lichidul de jos mi-a ieşit cam… lichid, dar am văzut indicaţiile date altcuiva în sensul acesta. Oricum, eu sunt mai fascinată de unt decât de ulei. Untul în general e scump şi înlocuieşte aşa bine untul obişnuit, încât îmi vine să sar în sus când mă gândesc că pot face acasă.

    Spor în toate!

    Reply
  11. Cristina Martin

    Da, am vazut ca mai intreaba cineva ce am intrebat eu. Cred ca induce putin in eroare pasul final: “Cu ajutorul unei lingurite indepartati untul de cocos format la suprafata, lasand uleiul de cocos in borcan.” Deci, untul e uleiul, e ca si cu uleiul de palmier, care la rece devine solid. Cred ca am inteles ideea de data asta. ;)

    Reply
  12. LILIANA DUMITRU

    Am reusit sa fac si eu untul de cocos.Multumesc pentru reteta.Dar, am si eu o intrebare: cum reusiti sa separati atat de bine untul, de resul lichidului, pentru a nu se rancezi untul rezutltat si pt. a-l mentine mai mult timp.

    Reply
  13. Cerasela H.

    Buna tuturor si multumim pentru articol!

    Din cate am inteles eu untul este diferit de ulei. Untul este partea solida ce se separa dupa obtinerea amestecului din nuca mixata cu apa calda in blender.
    Uleiul se obtine fierband aceast unt pana cand orice ramasita din pulpa de nuca devine maronie, separandu-se de ulei. Uleiul se strecoara si se pastreaza astfel.

    Spor la treaba! :)

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Current ye@r *