Urmareste-ne pe Facebook si nu rata nicio stire sanatoasa!

Cum sa prepari acasa otet raw din cidru de mere

Cum sa prepari acasa otet raw din cidru de mere2

Otetul din cidru de mere se inscrie cu usurinta in categoria cocktailurilor naturale care ne protejeaza sanatatea si ne ajuta sa fim frumosi si sanatosi. Acest elixir minunat este folosit de mii de ani ca remediu natural impotriva afectiunilor de tot felul, de la caderea parului, pana la reglarea tranzitului intestinal.

Mineralele, vitaminele si enzimele continute de otetul din cidru de mere s-au dovedit a fi foarte benefice in detoxifierea organismului. Acizii din otet ajuta la eliminarea toxinelor din corp si curata ganglionii limfatici, ceea ce imbunatateste sistemul imunitar. Mai mult decat atat, conform specialistilor, contine si un antioxidant foarte puternic, foarte benefic organismului.

Cum sa prepari acasa otet raw din cidru de mere

Iar pentru ca multi cititori mi-au spus ca nu au incredere in autenticitatea otetului din cidru de mere gasit in comert, astazi va ofer 2 retete ce va pot fi de folos in preparea in casa a otetului raw din cidru de mere:

Cel mai bun cidru se obtine din mere acrisoare, dar coapte. Merele necoapte dau un cidru acru, lipsit de aroma. Merele padurete nu se folosesc singure la prepararea cidrului, ci in amestec cu alte fructe, deoarece contin mult acid si tanin.  Pentru a obtine un cidru superior trebuie sa alegem bine merele. Ele trebuie sa fie sanatoase, bine coapte, proaspete, sa nu fie lovite sau atacate de diverse boli (patate, mucegaite, inceput de putrezire), sa nu fie viermanoase. Merele pot fi dintr-un singur soi sau amestec de soiuri. Se prefera soiurile mai zemoase, cum sunt Renet de Champagne.

Reteta nr. 1:

Achizitioneaza cateva mere pe care sa le speli bine, sa le cureti de coaja si sa le treci prin storcatorul de fructe prin presare la rece. Cu ajutorul unei bucati de tifon strecoara sucul pe care il vei amesteca ulterior cu 140 de grame de miere si un pahar cu drojdie de vin (la 1 litru de suc de mere). Borcanul in care ai amestecat ingredientele se acopera cu o bucata de tifon si se tine la intuneric 60 de zile pentru a fermenta.

Reteta nr. 2:

Vara, localnicii din zona Muntele Baisorii  aduna merele coapte, pe care le spala si le taie in patru. Le pun in butoaie si toarna apa de izvor, pana cand apa trece de stratul de mere. Uneori, pentru a spori taria bauturii localnicii mai adauga si miere.

Totul este lasat la fermentat pana in preajma Craciunului. Gospodarii apoi trag, cu un furtun, bautura fermentata, pe care o strecoara prin cateva straturi de tifon sau de panza. Apoi, pun bautura in sticle, pe care le astupa. „Otetul de mere” astfel produs este, de fapt, cidru, asemanator cu cel produs in Asturia.

Istoricii cred ca aceasta reteta dateaza din Antichitate, cand pe actualul teritoriu al Transilvaniei ea a fost adusa de celti. De altfel, sursele istorice mentionează faptul ca dacii se invecinau cu trei regate celtice: cel al boilor, cel al scordiscilor si cel al tauriscilor. Ele au fost distruse de daci in vremea lui Burebista, iar o parte a populatiei acestor trei regate a fost inclusa in regatul dac. Astfel, prin intermediul unui amestec de populatie, sfarsit cu asimilarea celtilor, unele dintre traditiile culinare ale celor doua popoare s-au impletit.

Surse articol: sanatate.acasa.roromanialibera.ro

 

Trimite prietenilorShare on FacebookShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someoneTweet about this on Twitter
Pofta de o viata frumoasa si sanatoasa!! :)

Article banner new

Print Friendly




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Current ye@r *