Urmareste-ne pe Facebook si nu rata nicio stire sanatoasa!

Catina si extraordinarele sale beneficii

Catina si extraordinarele sale beneficii

Datorita continutului mare de vitamina C, vitaminele B1, B2, K, F si P, alaturi de microelemente, acizi grasi esentiali si fitostenoli, aceasta planta este considerata un adevarat miracol al naturii luptand impotriva asteniei, a cancerului si a imbatranirii pielii. Se prezinta ca un arbust tufos, extrem de rezistent in egala masura la ger si la seceta. Iubeste lumina directa a soarelui si nu creste in zone semiumbroase sau acoperite. Cunoscuta in special sub denumirile populare de catina alba, catina ghimpoasa, sau catina de rau, aceasta atinge in medie inaltimea de 1,5 – 4 metri, dar in conditii optime de mediu poate atinge si 8 metri. Cand clima zonei geografice unde creste este totusi prea aspra, catina se adapteaza la acest factor extern devenind un arbust tarator. Infloreste in lunile martie-aprilie, depinde de temperatura. Fructifica anual, insa abundent doar dupa varsta de 4-5 ani si atunci o data la doi ani. Putine plante din flora autohtona, ba chiar mondiala pot rivaliza cu catina romaneasca in privinta calitatilor curative. Pana in prezent cercetarile au confirmat faptul ca fructele de catina constituie cea mai bogata sursa naturala de vitamina A, vitamina E, carotenoizi si flavonoizi. "Catina este un medicament in sine. Contine vitamine liposolubile, care se absorb in sange si poate fi preparata ca ceai, dar se gaseste sub forma de sirop si chiar conservata in miere”, explica medicul primar Alice Popescu, specializat in medicina generala, acupunctura si fitoterapie, la Institutul National de Medicina Complementara si Alternativa. In urma analizelor de laborator a reiesit ca fructul catinei contine substanta uscata in proportie de doar 10-20%, restul compozitiei constand in zaharuri, acizi organici, pectine, flavonoide, celuloza, proteine, ulei, betacaroten, fosfor, calciu, magneziu, potasiu, sodiu, fier, tot complexul vitaminelor B. Celebrul si cautatul ulei de catina contine la randul sau, in proportie de circa 80-90% acizi grasi esentiali, licopen, tocoferoli si fitosteroli. Semintele de catina sunt bogate in acizi grasi nesaturati, iar frunzele si scoarta arbustului contin tocoferol si sitosterol. "In functie de situatie, se pot consuma 10-15 picaturi de ulei de catina de 2-3 ori pe zi", afirma expertul in homeopatie. Frunzele, scoarta, semintele, dar mai ales fructele de catina au rezultate extraordinare atat in scop medical, cat si alimentar:
  1. Lupta impotriva asteniei. Datorita concentratiei foarte mari de vitamine, atat hidrosolubile (vitamina C), cat si liposolubile (vitaminele E, F), aceasta poate fi folosita ca un concentrat polivitaminic natural.
  2. Creste imunitatea. Datorita numeroaselor vitamine pe care le contine, catina stimuleaza sistemul imunitar, ” mai ales in cazul copiilor si al persoanelor care trec printr-o perioada de solicitare crescuta".
  3. Protejeaza vederea. Catina este utila in mentinerea acuitatii vizuale, in special la persoanele trecute de 40 de ani”, adauga expertul Alice Popescu.
  4. Tine cancerul la distanta. Datorita continutului de vitamine A, C, E si al altor substante flavonoide, catina este un foarte bun antioxidat si s-a demonstrat ca are efect antitumoral, fiind eficienta in tratarea pacientilor cu tumori si stari precanceroase.
  5. Mentine pielea tanara. Pe langa vitamina C, catina mai contine vitaminele E si A, 2 nutrienti care ajuta la regenerarea pielii. Uleiul de catina este potrivit pentru toate tipurile de ten, avand un puternic efect antirid. Datorita ingredientelor active din continutul sau, uleiul de catina presat la rece vindeca pielea de arsuri (inclusiv solare), rani, psoriazis, dermatite, eczeme, acnee, herpes.
Sursa articol: doctorulzilei.ro

Catina si extraordinarele sale beneficii

Datorita continutului mare de vitamina C, vitaminele B1, B2, K, F si P, alaturi de microelemente, acizi grasi esentiali si fitostenoli, aceasta planta este considerata un adevarat miracol al naturii luptand impotriva asteniei, a cancerului si a imbatranirii pielii.

Se prezinta ca un arbust tufos, extrem de rezistent in egala masura la ger si la seceta. Iubeste lumina directa a soarelui si nu creste in zone semiumbroase sau acoperite.

Cunoscuta in special sub denumirile populare de catina alba, catina ghimpoasa, sau catina de rau, aceasta atinge in medie inaltimea de 1,5 – 4 metri, dar in conditii optime de mediu poate atinge si 8 metri. Cand clima zonei geografice unde creste este totusi prea aspra, catina se adapteaza la acest factor extern devenind un arbust tarator.

Infloreste in lunile martie-aprilie, depinde de temperatura. Fructifica anual, insa abundent doar dupa varsta de 4-5 ani si atunci o data la doi ani.

Putine plante din flora autohtona, ba chiar mondiala pot rivaliza cu catina romaneasca in privinta calitatilor curative.

Pana in prezent cercetarile au confirmat faptul ca fructele de catina constituie cea mai bogata sursa naturala de vitamina A, vitamina E, carotenoizi si flavonoizi.

„Catina este un medicament in sine. Contine vitamine liposolubile, care se absorb in sange si poate fi preparata ca ceai, dar se gaseste sub forma de sirop si chiar conservata in miere”, explica medicul primar Alice Popescu, specializat in medicina generala, acupunctura si fitoterapie, la Institutul National de Medicina Complementara si Alternativa.

In urma analizelor de laborator a reiesit ca fructul catinei contine substanta uscata in proportie de doar 10-20%, restul compozitiei constand in zaharuri, acizi organici, pectine, flavonoide, celuloza, proteine, ulei, betacaroten, fosfor, calciu, magneziu, potasiu, sodiu, fier, tot complexul vitaminelor B.

Celebrul si cautatul ulei de catina contine la randul sau, in proportie de circa 80-90% acizi grasi esentiali, licopen, tocoferoli si fitosteroli. Semintele de catina sunt bogate in acizi grasi nesaturati, iar frunzele si scoarta arbustului contin tocoferol si sitosterol.

„In functie de situatie, se pot consuma 10-15 picaturi de ulei de catina de 2-3 ori pe zi”, afirma expertul in homeopatie.

Frunzele, scoarta, semintele, dar mai ales fructele de catina au rezultate extraordinare atat in scop medical, cat si alimentar:

  1. Lupta impotriva asteniei. Datorita concentratiei foarte mari de vitamine, atat hidrosolubile (vitamina C), cat si liposolubile (vitaminele E, F), aceasta poate fi folosita ca un concentrat polivitaminic natural.
  2. Creste imunitatea. Datorita numeroaselor vitamine pe care le contine, catina stimuleaza sistemul imunitar, ” mai ales in cazul copiilor si al persoanelor care trec printr-o perioada de solicitare crescuta”.
  3. Protejeaza vederea. Catina este utila in mentinerea acuitatii vizuale, in special la persoanele trecute de 40 de ani”, adauga expertul Alice Popescu.
  4. Tine cancerul la distanta. Datorita continutului de vitamine A, C, E si al altor substante flavonoide, catina este un foarte bun antioxidat si s-a demonstrat ca are efect antitumoral, fiind eficienta in tratarea pacientilor cu tumori si stari precanceroase.
  5. Mentine pielea tanara. Pe langa vitamina C, catina mai contine vitaminele E si A, 2 nutrienti care ajuta la regenerarea pielii. Uleiul de catina este potrivit pentru toate tipurile de ten, avand un puternic efect antirid. Datorita ingredientelor active din continutul sau, uleiul de catina presat la rece vindeca pielea de arsuri (inclusiv solare), rani, psoriazis, dermatite, eczeme, acnee, herpes.

Sursa articol: doctorulzilei.ro

Pofta de o viata frumoasa si sanatoasa!! 🙂

Article banner new

Print Friendly, PDF & Email




3 thoughts on “Catina si extraordinarele sale beneficii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.