Urmareste-ne pe Facebook si nu rata nicio stire sanatoasa!

Broccoli – alimentul medicament pentru ficat

Broccoli - alimentul medicament pentru bolile ficatului

Un nou studiu a scos la iveală încă un motiv important să consumăm cat mai des broccoli: conţine o substanţă cu rol esenţial în regenerarea celulelor hepatice chiar şi în cazul bolnavilor de hepatită cu ciroză.

Stresul oxidativ produs de radicalii liberi (proveniţi din aerul poluat, dar şi din procesele metabolice naturale) grăbeşte evoluţia tuturor bolilor grave – de la diabet şi afecţiuni cardiovasculare, la hepatite, ciroză şi cancer.

Un organism sănătos deţine mecanisme de autoapărare care atenuează sau chiar anihilează acţiunea acestor radicali liberi. Dar atunci când organismul suferă de ciroză hepatică, de exemplu, aceste mecanisme sunt împiedicate să funcţioneze corect.

„Celulele reuşesc să ţină stresul oxidativ sub control prin mai multe mecanisme. Majoritatea se folosesc de o proteină numită Nrf2, care face în aşa fel încât moleculele nocive sunt distruse sau eliminate înainte să facă rău“, explică Donna Zhang, profesor în cadrul departamentului de Farmacologie şi Toxicologie a Universităţii Arizona.

Antioxidanţii din multe fructe şi legume au un rol benefic în combaterea radicalilor liberi. Dar de departe cea mai bună sursă de antioxidanţi care cresc nivelul proteinei benefice Nrf2 mai ales în condiţiile în care organismul suferă de ciroză este broccoli, potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Arizona.

 „Acumularea celulară de Nrf2 este una dintre cele mai bune soluţii pentru protecţia organismului în general. De aceea este foarte important să mănânci zilnic broccoli“, a subliniat Donna Zhang, coordonatoarea studiului.

Crud sau fiert?

În cele mai multe cazuri, broccoli este consumat fiert în baie de abur sau la cuptor. Dar specialiştii spun că ambele moduri de preparare sunt dăunătoare pentru substanţele nutritive din compoziţia micilor buchete verzi. Cel mai bine este să mâncăm broccoli în stare proaspătă, în salate, combinat cu ceapă, ulei de măsline şi cu seminţe de in proaspăt măcinate, de exemplu.

Pofta de o viata frumoasa si sanatoasa!! :)

S-ar putea sa-ti placa si:

Broccoli - beneficii asupra sanatatii

Salata raw cu broccoli si stafide

Marinata de broccoli si ciuperci

Sursa articol: adevarul.ro

Ads Article

Print Friendly, PDF & Email
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.