Urmareste-ne pe Facebook si nu rata nicio stire sanatoasa!

Batoane din hrisca fara drojdie

Batoane din hrisca

Batoane din hrisca

De 10 ani am renuntat sa cumpar paine din comert; prefer sa o pregatesc fie la aparatul de facut paine, fie pun doar aluatul la framantat in aparat si fac chifle sau batoane pe care le pun in cuptor. De obicei fac paine din faina integrala si secara, insa de curand am facut aceste batoane de hrisca care sunt extrem de gustoase.

Hrisca nu face parte din categoria cerealelor ci din familia Polygonaceae, familie din care fac parte macrisul, rubarba, stevia creata. Calitatile sunt cu mult superioare fata de cele ale fainei de grau integrala. Astfel, contine mai putine glucide, nu contine gluten, este bogata in lisina (aminoacid esential), fier, seleniu, calciu si antioxidanti.

Batoanele se fac usor, nu contin drojdie, au o consistenta mai tare si au un gust deosebit.

Pentru 8-9 batoane am folosit:

  • 350 gr faina hrisca
  • 2 linguri ulei masline
  • sare neiodata dupa gust
  • aproximativ 200 ml apa calduta

Pasii pentru obtinirea batoanelor: am pus intr-un castron faina de hrisca, uleiul, sarea si putin din catitaea de apa; framantam cu mana si incorporam treptat restul de apa.

Vom obtine un aluat pe care il lasam sa stea 1 ora, iar apoi modelam batoanele. Eu le-am facut aproximativ de 8-9 cm lungime si late de 3-4 cm.

Atentie! Cu cat batonele sunt mai subtiri si mai mici, cu atat se vor usca mai mult si vor deveni mai tari.

Batoanele obtinute le asezam in tava, pe hartie de copt, unsa cu ulei de masline si introducem in cuptorul preincalzit pentru aproximativ 30 minute, la temperatura de 180 grade celsius.

Sanatate, ca e mai buna decat toate!

Reteta impartasita cu dragoste de Alina Stan - http://aromedepoveste.wordpress.com/

Trimite prietenilorShare on FacebookShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someoneTweet about this on Twitter
Pofta de o viata frumoasa si sanatoasa!! :)

Article banner new

Print Friendly




10 thoughts on “Batoane din hrisca fara drojdie

  1. simona

    Am incercat batoanele cu faina de hrisca de la Solaris, insa pur si simplu nu se legau. Amestecul ramanea foarte faramicios, si nu puteam forma batoanele. Am adugat in blenduit cu apa, si doar asa a mers. Ce puteam sa gresesc in reteta initiala?

    Reply
    1. Arome de poveste

      Simona, daca ai incercat aceasta reteta si ai intampinat probleme, nu imi dau seama ce ar putea fi; ma gandesc doar la calitatea fainii :(
      Nu am avut niciodata probleme desi pregatesc aceste batoane de 2 ori pe saptamana :)
      Bine ca ai gasit o solutie :)
      Toate cele bune!
      Alina

      Reply
      1. simona

        Alina, cum prepari faina? Prin germinare si apoi uscare + macinare? Sau cumperi boabe maro si le macini? Eu am si hrisca verde, insa o folosesc doar germihata in preparate crude. Nu m-am indurat sa o bag la cuptor. Aa.. si mai era varianta fainii gata cumparate (daca da, ce marca)? Multumesc!

        Reply
        1. Arome de poveste

          Simona, eu am cumparat faina. Am facut cu faina de la Naturalia din magazinele lor si de la Pirifan (din Auchen).
          Nu are cum sa nu se lege apa cu faina, daca cantitatile sunt bune; e vorba doar de calitate.
          Spor!
          Alina

          Reply
    2. mihai

      Am intampinat fix aceasi problema ,eu am adaugat mult mai multa apa ca sa pot forma cat de cat batoanele probabil vreo 550 ml ,in cazul meu faina a fost macinata de mine (e posibil ca faina sa fie cauza) , oricum s-au cam spart in cuptor si au ramas formate doar vreo 3 din 12 cu textura sfaramicioasa si fada.

      Reply
  2. Arome de poveste

    Mihai, nu stiu unde este problema. Sa fie hrisca?
    Poate mai incerci si ne dai de veste :)
    Ideea este, ca sunt persoane care au macinat hrisca si nu au avut probleme. Oricum mi se pare prea multa apa (550 ml) cat ai pus tu la 350 gr faina.
    O seara buna!
    Alina

    Reply
  3. claudia

    Si eu am facut aseara si aluatul era sfaramicios, ca un nisip ud, probabil pentru ca am macinat hrisca, nu am folosit faina cumparata. O sa mai incerc, pentru ca sunt painici sanatoase.

    Reply
    1. Alina Stan

      Claudia, ai incercat sa mai pui putina apa? Ai observat cumva daca hrisca macinata de tine este mai mare la granulatie decat faina cumparata?
      Incerca si cu faina cumparata si vezi cum e.
      O seara buna!
      Alina

      Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Current ye@r *