Urmareste-ne pe Facebook si nu rata nicio stire sanatoasa!

Avocado si beneficiile sale asupra sanatatii

In ultima vreme am auzit tot mai multe persoane ca au inceput sa consume avocado, ceea ce ma bucura foarte tare. Acest fruct chiar este  foarte hranitor si sanatos. Contine antioxidanti ce neutralizeaza efectele radicalilor liberi, e bogat in proteine si fibre. Fructele de avocado sunt foarte valoroase prin continutul bogat in vitaminele A, B, C, E, K, in acid folic si reprezinta o buna sursa de fibre alimentare.  avocado Cu ceva timp in urma, asa numiti “experti” in sanatate au avertizat impotriva consumului de avocado, fiind etichetat ca un pericol dietetic din cauza continutului lui ridicat de calorii si grasimi. Cu toate acestea, adevarul este ca fructele de avocado pot ameliora sanatatea in cel puţin 5 moduri:

Proteine  Fructele de avocado contin toti aminoacizii esentiali necesari organismului pentru a forma o proteina completa. Spre deosebire de proteina din carne, care este greu de digerat, proteina din avocado este rapid absorbita de organism, datorita continutului bogat in fibre. Fie ca incercati sa mai reduceti din sursele de proteine animale din dieta voastra, fie ca sunteti vegetarian ori vegan si doriti sa adaugati  mai multe proteine, fructele de avocado sunt un mare aliat care merita inclus in dieta, nu doar ca tratament ocazional, ci chiar în mod regulat. Circa 75% din caloriile unui avocado provin din grasimi, majoritatea dintre ele fiind monosaturate. In plus avocado este si o sursa foarte buna de potasiu, cu un continut de 60% mai mare decat bananele, spre exemplu. Reprezinta si unul din fructele cu cel mai ridicat continut in fibre - 75% fibre insolubile si 25% fibre solubile.

Grasimile benefice  Fructele de avocado furnizeaza grasimi, dar sanatoase, de care organismul are nevoie. La fel ca si uleiul de masline, avocado creste nivelul de HDL (colesterol “bun”). Colesterolul HDL poate ajuta la protejarea impotriva daunelor cauzate de radicalii liberi. Acest tip de colesterol, de asemenea, ajuta la reglarea nivelului de trigliceride si prevenirea diabetului.

Carotenoidele  Avocado este o sursa excelenta de carotenoizi. Desi multi oameni asociaza carotenoizii numai cu produsele rosii sau portocalii, fructele de avocado sunt, de asemenea, bogati in acesti fitonutrienti. De fiecare data cand consumam alimente bogate in carotenoizi, livram cantitati importante de vitamina A corpului nostru, protejand astfel sanatatea ochilor. Carotenoidele sporesc, de asemenea modul de functionare a sistemului imunitar si promoveaza functionarea sanatoasa a sistemului de reproducere. Deoarece carotenoidele sunt liposolubile, consumul fructelor de avocado optimizeaza absorbtia acestor substante nutritive.

Anti-inflamatorii  Efectul combinat al pachetului de substante nutritive continute in fructele de avocado ofera beneficii puternice anti-inflamatoare. Combinatia unica din fructele de avocado de vitamina C si E, carotenoide, seleniu, zinc, fitosteroli si acizi graşi omega-3 ajuta impotriva inflamatiei. Acest lucru inseamna ca avocado poate ajuta la prevenirea sau atenuarea  impotriva artritei reumatoide si a osteartritei.

Sanatatea inimii  Continutul de grasimi, pe care unii “experti” il categorizeaza ca si pericol pentru sanatate, de fapt, asigura protectie impotriva bolilor de inima. Studiile au aratat ca acidul oleic imbunatateste sanatatea cardiovasculara. Acidul oleic este un acid gras gssit in principal fructele de avocado. Multe persoane iau suplimente, in scopul de a consuma mai multi acizi grasi omega-3 pentru a reduce riscul bolilor de inima. Dar, cum alimentatia noastra este foarte bogata in sodiu, apar dezechilibre ce ne pun in pericol sanatatea cardiovasculara. Consumat des, avocado te ajuta sa previi bolile cardiovasculare, hipertensiunea si atacul vascular cerebral. Si acidul folic protejeaza inima, iar o ceasca de avocado iti ofera 23% din doza zilnica recomandata. De aceea este indicat acest fruct si gravidelor care au nevoie de acid folic pentru a preveni malformatiile fatului.

SONY DSC

Cu consistenta sa cremoasa si delicata si cu aroma de nuca, avocado ar trebuie sa se intituleze pe buna dreptate – “prima mancare pentru copii, din partea naturii”. Fara nicio indoiala, avocado ocupa cu brio acest rol perfect si poate fi introdus si copiilor incepand de la 6 luni. In completarea tuturor beneficiilor nutritive mentionate mai sus, avocado este foarte usor de digerat si rareori poate fi considerat responsabil de vreo reactie alergica la copii. In plus, nu cauzeaza constipatie. Din pricina aportului caloric ridicat, avocado este o mancare excelenta pentru bebelusii cu dificultati de alimentatie (cum ar fi refluxul gastric la copii, de exemplu). Astfel, acest tip de bebelusi vor beneficia de o cantitate mare de calorii dintr-o cantitate mica de mancare.

Sursa articol: mamistietot.ro

Print Friendly, PDF & Email




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.