Surse de proteine vegetale

Daca in urma cu doar cativa ani dietele vegane erau considerate extreme, in prezent tot mai multi oameni adopta acest tip de alimentatie pentru a avea o viata mai sanatoasa.

Societatea a evoluat, oamenii acorda mai mult timp informarii cu privire la ce e sanatos si ce dauneaza organismului, iar realitatea demonstreaza ceea ce declara si  Vandana Sheth, purtatorul de cuvant al Asociatiei Americane de Dietetica, anume ca “Dietele vegane bine planificate sunt sanatoase, adecvate din punct de vedere nutritiv si asigura beneficii pentru sanatate, in prevenirea si tratamentul anumitor boli”.

Cu toate acestea, consumatorii de carne nu vor inceta prea curand sa nu adreseze vesnica intrebare: “De unde iti iei proteinele?”. Aceasta datorita rationamentului total eronat cum ca “proteinele” presupun strict consumul de carne.

Veganii si vegetarienii au intotdeauna alternative as indrazni sa spun mult mai sanatoase si evident ca o astfel de dieta este completa si ofera organismului nutrientii necesari pentru a functiona corect.

Alimente vegetale bogate in proteine

Asadar, am alcatuit o lista a principalelor alimente vegetale bogate in proteine, ce se doreste a fi in acelasi timp si un raspuns la intrebarea de mai sus:

  1. Soia
    Aceasta leguminoasa contine 39,6 g proteine/100 g, adica jumatate din necesarul zilnic. In plus, este singura sursa vegetala de proteine complete, din ele rezultand toti aminoacizii esentiali pentru organism. De aceea se si spune despre soia ca are un scor proteic inalt, de 91-100%. Iar pentru a beneficia de toate virtutile ei, este recomandat sa consumam soia intr-o forma cat mai putin prelucrata. Sunt indicate in acest sens laptele, faina, germenii de soia si chiar boabele de soia coapte la deshidrator. Edamamele, sunt de asemenea o optiune buna, acestea fiind varianta tanara a leguminoasei soia.
  2. Nuci si seminte
    Dintre acestea, cele mai bogate in proteine sunt arahidele, caju-ul, migdalele, susanul si semintele de floarea soarelui. Oleaginoasele, in general sunt surse sanatoase de proteine, cu conditia sa fie consumate crude si neaparat hidratate anterior. Acestea au un scor proteic de 52%, iar dintre aminoacizii esentiali pe care îi aduc organismului, cele mai mari cantitati sunt de triptofan. La fel de delicioase sunt si untul de arahide, de migdale si de caju. De exemplu, doua lingurite de unt de arahide furnizeaza organismului aproximativ 8 g proteine.
  3. Lintea, fasolea si mazarea
    Acestea contin 20-25 g proteine/100 g. Lintea este bogata in fibre, in apa si in minerale usor absorbite in organism, precum fier, magneziu, fosfor si contine foarte putine grasimi. Fasolea are in plus calciu si potasiu. Orice tip de fasole este sanatoasa, insa azuki este cea mai bogata in proteine. Mazarea contine 9 g de proteine/100 g. Principala sa calitate este ca ajuta la stabilizarea nivelului de zahar din sange. De asemenea, este foarte bogata in vitaminele C, B9, B2, B1, B5, B6, zinc, fier, fosfor si potasiu.
  4. Quinoa
    Comparativ cu celelalte proteine vegetariene, quinoa contine toti aminoacizii care se gasesc in proteinele de origine animala, devenind astfel o proteina completa. Quinoa contine 5 g proteine/100 g si este o cereala excelenta pentru tratarea constipatiei si a colesterolui, datorita cantitatii mari de fibre din compozitie, 9 g fibre/ceasca. De asemenea, contine vitaminele B1, B2, B6, B9, E, precum si fier, magneziu, fosfor, zinc si calciu. 
  5. Semintele de canepa
    Acestea contin 6 g proteine/100 g. Cercetatorii au descoperit ca semintele de canepa sunt singura sursa de proteine comestibile asimilate complet de catre organismul uman. Deci, daca adaugati 30 g seminte de canepa macinate in smoothie-uri sau salate, organismul va absorbi 11 g proteine. Este recomandat sa le folositi macinate, deorece astfel vor fi mai usor absorbite.
  6. Semintele de dovleac
    Acestea contin 8 g proteine/100 g si sunt un remediu excelent impotriva insomniei, datorita continutului de triptofan, un aminoacid utilizat de creier la producerea serotoninei. Semintele de dovleac crude se pot consuma ca atare sau adaugate in diverse preparate.
  7. Avocado
    Fructul de avocado contine 4 g proteine/100 g. Consumat cu moderatie, avocado este o sursa esentiala de grasimi monosaturate care scad riscul aparitiei bolilor cardiovasculare si a cancerului.
  8. Algele marine
    Acestea contin 6,2 g proteine/100 g. In plus, algele sunt foarte bogate in minerale, oligoelemente, enzime si vitamine. Datorita abundentei in pereti celulari, polizaharidele formeaza un gel si actioneaza ca emulsificator si agent de ingrosare atunci cand intra in contact cu apa. Acest tip de alge marine sunt des folosite in retetele bucatariei raw vegane, in special in prepararea inghetatei, a painii, mousse-ului, shake-urilor, dressingurilor de salate, palcintelor, branzeturilor din nuci, iaurturilor din nuci etc. De asemenea se mai folosesc in prepararea mastilor de fata si a lotiunilor de corp.
  9. Germenii si vlastarii sunt de asemenea, surse majore de proteine complexe, usor de asimilat si digerat.
  10. Polenul crud contine proteine (in proportie de 24%), fibre si glucide. Proteinele din polenul crud sunt mai numeroase decat cele din carnea de vita, oua sau branza. Polenul crud este, de asemenea, foarte bogat in complexul de vitamine B (B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12). Acesta contine si elemente minerale precum Fierul, Calciul, Zincul, Seleniul, fiind o sursa importanta de energie, ajutand la completarea carentelor de vitamine, proteine si minerale.

Iar cum necesarul de proteine zilnic al unui adult sanatos este de 0.8 g proteine/1 kg al corpului, cred ca alimentele mentionate anterior ne pot ajuta cu usurinta sa ne mentinem o alimentatie corecta si sanatoasa.

Pofta de o viata frumoasa si sanatoasa!! :)

S-ar putea sa-ti placa si:

Quinoa si beneficiile sale asupra sanatatii

Benficiile semintelor de canepa


Trimite prietenilorShare on FacebookShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someoneTweet about this on Twitter
Pofta de o viata frumoasa si sanatoasa!! :)

Article banner new

Print Friendly




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *