Urmareste-ne pe Facebook si nu rata nicio stire sanatoasa!

Alimentatia raw vegan

Alimentatia raw se refera la consumul de produse ce nu au fost procesate la temperaturi mai mari de 40-45 grade Celsius. O temperatura mai mare face ca alimentele si in deosebi enzimele continute de acestea sa-si piarda din proprietati. Mancarea gatita este slaba in enzime, ceea ce presupune ca acest tip de produse schimba structura moleculara, iar unele persoane o resimt chiar ca fiind toxica. Enzimele sunt foarte importante in alimentie, deoarece ajuta la digerarea alimentelor, fiind chiar considerate "forta vitala" a mancarurilor. Organismul nostru nu poate crea multe dintre enzime, iar atunci cand mancam alimente neprocesate termic, il ajutam in procesul digestiei. Tocmai din acest motiv adaugand un procentaj cat mai mare de hrana vie alimentatiei noastre, aducem totodata sanatate si frumusete organismului. Fie ca alegeti sa consumati alimente crude intr-o proportie de 100%, ori un mix, mancare cruda si gatita, sau doar o cantitate mica de alimente crude, indiferent de preferinte, cred ca putem fi cu totii de acord asupra faptului ca, consumul de alimente proaspete, cum ar fi verdeturi, legume, fructe, grasimi, nuci, seminte, proteine vegetale este o modalitate excelenta de a avea sau de a-ti pastra sanatatea optima. Recomandat este sa va alegeti alimentatia ce rezoneaza cel mai bine cu organismul dumneavoastra.

Nu intamplator alimentatiei raw ii mai este atribuita si traducerea "hrana vie", deoarece aceste produse sunt vii atat in enzime, vitamine, minerale, cat si in arome naturale. Mancand alimente crude, poti simti autencitatea fiecarui ingredient. Fie ca sunt fructe, legume, nuci, seminte, ori cereale, acestea vin fiecare cu un gust aparte, ce nu poate fi regasit in nici un alt sortiment de produse procesate si oricat s-a incercat de-a lungul timpului reproducerea anumitor arome, tot ceea ce este creat de natura, este imposibil de imitat. Asa cum culorile florilor, plantelor, ne bucura privirea, la fel aromele alimentelor naturale ne incanta papilele gustative. Raw Sectiunea de Retete a acestui site va include numai Retete Raw, insa unele ingrediente este posibil sa fie gatite, ori procesate, cum ar fi de exemplu cafeaua (am folosit espresso in unele retete). Am recurs la aceasta varianta deorece unele ingrediente fie nu au alternativa raw, fie nu am vrut sa stric aroma respectiva. Voi pastra totusi o unitate si acolo unde este cazul, voi recomanda variante raw, astfel incat gustul sa fie cat mai apropiat de cel al ingredientului utilizat. Dupa cum am precizat si in articolul de "Bun venit" sunt o consumatoare de hrana vie in procent de 75% si cum majoritatea retetelor le-am gandit pentru mine si prietenii mei, voi prezenta exact ingredientele folosite. Sper totusi ca acest site sa va ofere inspiratia necesara in pregatirea de produse cat mai sanatoase si delicioase. Ce presupune un stil de viata Raw Vegan?
  • Sa te informezi. Din fericire produsele raw au inceput sa-si faca tot mai des simtita prezenta in supermaket-uri si in special in magazinele naturiste. Alimentele crude nu sunt nici o noutate, acest concept existand dintotdeauna. Insa cum in ultima perioada tot mai multe persoane au devenit constiente de modul in care se hranesc si de efectul avut asupra sanatatii, acest tip de alimentatia a devenit tot mai popular. Iar internetul ne ajuta cu tot felul de informatii, retete, idei, tehnici, carti de specialitate, important este sa dorim sa ne informam si sa facem ceea ce este mai bine pemtru noi si corpul nostru.
  • Sa te pregatesti. Daca te gandesti sa te apuci de preparat mancaruri raw iti recomand sa te informezi inainte, ce ingrediente poti folosi, modalitati de preparare, asigura-te ca ti-ai procurat aparatura necesara (blender/robot de bucatarie, deshidrator etc.), altfel risti ca mancarea sa nu iasa tocmai cum ar trebui si apoi sa nu te mai tenteze o noua incercare.
  • Unde gasesti ingredientele? Inainte de a incerca o reteta este bine sa-ti procuri ingrediente de calitate. Deci, e bine sa verifici magazinele de specialitate (Plafar, magazine naturiste, producatori autorizati de legume fructe etc.), comparand preturile si produsele. Recomand produsele naturale si cele sezoniere. Pe langa faptul ca aroma face diferenta in orice reteta, preturile pot fi mai reduse in sezon, iar calitatea desavarsita, nefiind necesara folosirea  diverselor pesticide, ori a ingrasamintelor de crestere rapida.
  • Mancatul in oras. Inteleg foarte bine ca este destul de greu sa treci la un astfel de stil de viata neavand tocmai conditiile necesare si chiar mult mai dificil pentru persoanele ce nu au timp sa-si pregateasca mancarea acasa. A fost si cazul meu, insa acum au aparut tot mai multe restaurante, cafenele, cofetarii ce ofera alternativa pentru o mancare sanatoasa si este bine sa va informati de posibilitatile ce le aveti la indemana, in functie de zona, orasul in care locuiti. Veti putea gasi idei de astfel de locatii si in Sectiunea Vegan Romania, iar pentru cele din strainatate, in Raw International. Mai mult decat atat, la inceput am crezut ca pentru a pregati o masa sanatoasa dureaza foarte mult timp, insa m-am inselat, sunt feluri de mancare ce se pot prepara si in 10 minute, mult mai repede decat cele traditionale. Trebuie doar sa vreti, sa va informati, sa incercati si sa fiti creativi!
Cat despre costul unei alimentatii sanatoase, nu este deloc mare, asa cum probabil s-ar crede. Si parerea mea a fost aceasta, insa acumuland experienta, am inteles ca daca prepari mancaruri cu alimente sezoniere, nu doar ca pretul este mai redus, dar si produsele sunt mai sanatoase. Fara a mai pune la socoteala banii economisiti din faptul ca nu mai sunt necesare medicamente, suplimente nutritive etc., cred ca merita macar sa incercati. O viata frumoasa si sanatoasa, va doresc! ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Precizare:

Acest site nu este destinat sa ofere sfaturi medicale. Intregul continut, incluzand text, grafica, imagini si informatiile disponibile pe acest site au scop general de informare, educational si de divertisment. Continutul nu se doreste a fi un substituent al diagnosticelor profesioniste sau tratamentelor prescrise de medic. Detinatatorul acestui site nu este responsabil pentru nici un efect advers ce poate aparea din insusirea sau aplicarea informatiilor aparute aici. Sunteti intotdeauna incurajat sa va luati singuri deciziile privind sanatatea, prin informare si consultand persoane calificate in domeniu.

Alimentatia raw se refera la consumul de produse ce nu au fost procesate la temperaturi mai mari de 40-45 grade Celsius. O temperatura mai mare face ca alimentele si in deosebi enzimele continute de acestea sa-si piarda din proprietati. Mancarea gatita este slaba in enzime, ceea ce presupune ca acest tip de produse schimba structura moleculara, iar unele persoane o resimt chiar ca fiind toxica. Enzimele sunt foarte importante in alimentie, deoarece ajuta la digerarea alimentelor, fiind chiar considerate „forta vitala” a mancarurilor. Organismul nostru nu poate crea multe dintre enzime, iar atunci cand mancam alimente neprocesate termic, il ajutam in procesul digestiei. Tocmai din acest motiv adaugand un procentaj cat mai mare de hrana vie alimentatiei noastre, aducem totodata sanatate si frumusete organismului. Fie ca alegeti sa consumati alimente crude intr-o proportie de 100%, ori un mix, mancare cruda si gatita, sau doar o cantitate mica de alimente crude, indiferent de preferinte, cred ca putem fi cu totii de acord asupra faptului ca, consumul de alimente proaspete, cum ar fi verdeturi, legume, fructe, grasimi, nuci, seminte, proteine vegetale este o modalitate excelenta de a avea sau de a-ti pastra sanatatea optima. Recomandat este sa va alegeti alimentatia ce rezoneaza cel mai bine cu organismul dumneavoastra.

Nu intamplator alimentatiei raw ii mai este atribuita si traducerea „hrana vie”, deoarece aceste produse sunt vii atat in enzime, vitamine, minerale, cat si in arome naturale. Mancand alimente crude, poti simti autencitatea fiecarui ingredient. Fie ca sunt fructe, legume, nuci, seminte, ori cereale, acestea vin fiecare cu un gust aparte, ce nu poate fi regasit in nici un alt sortiment de produse procesate si oricat s-a incercat de-a lungul timpului reproducerea anumitor arome, tot ceea ce este creat de natura, este imposibil de imitat. Asa cum culorile florilor, plantelor, ne bucura privirea, la fel aromele alimentelor naturale ne incanta papilele gustative.

Raw

Sectiunea de Retete a acestui site va include numai Retete Raw, insa unele ingrediente este posibil sa fie gatite, ori procesate, cum ar fi de exemplu cafeaua (am folosit espresso in unele retete). Am recurs la aceasta varianta deorece unele ingrediente fie nu au alternativa raw, fie nu am vrut sa stric aroma respectiva. Voi pastra totusi o unitate si acolo unde este cazul, voi recomanda variante raw, astfel incat gustul sa fie cat mai apropiat de cel al ingredientului utilizat. Dupa cum am precizat si in articolul de „Bun venit” sunt o consumatoare de hrana vie in procent de 75% si cum majoritatea retetelor le-am gandit pentru mine si prietenii mei, voi prezenta exact ingredientele folosite. Sper totusi ca acest site sa va ofere inspiratia necesara in pregatirea de produse cat mai sanatoase si delicioase.

Ce presupune un stil de viata Raw Vegan?

  • Sa te informezi. Din fericire produsele raw au inceput sa-si faca tot mai des simtita prezenta in supermaket-uri si in special in magazinele naturiste. Alimentele crude nu sunt nici o noutate, acest concept existand dintotdeauna. Insa cum in ultima perioada tot mai multe persoane au devenit constiente de modul in care se hranesc si de efectul avut asupra sanatatii, acest tip de alimentatia a devenit tot mai popular. Iar internetul ne ajuta cu tot felul de informatii, retete, idei, tehnici, carti de specialitate, important este sa dorim sa ne informam si sa facem ceea ce este mai bine pemtru noi si corpul nostru.
  • Sa te pregatesti. Daca te gandesti sa te apuci de preparat mancaruri raw iti recomand sa te informezi inainte, ce ingrediente poti folosi, modalitati de preparare, asigura-te ca ti-ai procurat aparatura necesara (blender/robot de bucatarie, deshidrator etc.), altfel risti ca mancarea sa nu iasa tocmai cum ar trebui si apoi sa nu te mai tenteze o noua incercare.
  • Unde gasesti ingredientele? Inainte de a incerca o reteta este bine sa-ti procuri ingrediente de calitate. Deci, e bine sa verifici magazinele de specialitate (Plafar, magazine naturiste, producatori autorizati de legume fructe etc.), comparand preturile si produsele. Recomand produsele naturale si cele sezoniere. Pe langa faptul ca aroma face diferenta in orice reteta, preturile pot fi mai reduse in sezon, iar calitatea desavarsita, nefiind necesara folosirea  diverselor pesticide, ori a ingrasamintelor de crestere rapida.
  • Mancatul in oras. Inteleg foarte bine ca este destul de greu sa treci la un astfel de stil de viata neavand tocmai conditiile necesare si chiar mult mai dificil pentru persoanele ce nu au timp sa-si pregateasca mancarea acasa. A fost si cazul meu, insa acum au aparut tot mai multe restaurante, cafenele, cofetarii ce ofera alternativa pentru o mancare sanatoasa si este bine sa va informati de posibilitatile ce le aveti la indemana, in functie de zona, orasul in care locuiti. Veti putea gasi idei de astfel de locatii si in Sectiunea Vegan Romania, iar pentru cele din strainatate, in Raw International. Mai mult decat atat, la inceput am crezut ca pentru a pregati o masa sanatoasa dureaza foarte mult timp, insa m-am inselat, sunt feluri de mancare ce se pot prepara si in 10 minute, mult mai repede decat cele traditionale. Trebuie doar sa vreti, sa va informati, sa incercati si sa fiti creativi!

Cat despre costul unei alimentatii sanatoase, nu este deloc mare, asa cum probabil s-ar crede. Si parerea mea a fost aceasta, insa acumuland experienta, am inteles ca daca prepari mancaruri cu alimente sezoniere, nu doar ca pretul este mai redus, dar si produsele sunt mai sanatoase. Fara a mai pune la socoteala banii economisiti din faptul ca nu mai sunt necesare medicamente, suplimente nutritive etc., cred ca merita macar sa incercati.

O viata frumoasa si sanatoasa, va doresc!

————————————————————————————————————————————————————

Precizare:

Acest site nu este destinat sa ofere sfaturi medicale. Intregul continut, incluzand text, grafica, imagini si informatiile disponibile pe acest site au scop general de informare, educational si de divertisment. Continutul nu se doreste a fi un substituent al diagnosticelor profesioniste sau tratamentelor prescrise de medic. Detinatatorul acestui site nu este responsabil pentru nici un efect advers ce poate aparea din insusirea sau aplicarea informatiilor aparute aici. Sunteti intotdeauna incurajat sa va luati singuri deciziile privind sanatatea, prin informare si consultand persoane calificate in domeniu.

Pofta de o viata frumoasa si sanatoasa!! 🙂

Article banner new

Print Friendly, PDF & Email
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.