Urmareste-ne pe Facebook si nu rata nicio stire sanatoasa!

Afine vs Coacaze negre

Afine vs. Coacaze

Afinele si coacazele negre sunt deseori confundate, gustul si aromele celor doua fructe salbatice fiind extrem de asemanatoare. Singura caracteristica comuna ambelor fructe este aceea ca au dimensiuni aproape identice, proprietatile lor fiind insa diferite, dupa cum arata unele studii.

In timp ce in SUA afinul de cultura (Vaccinium Corymbosum) este foarte raspandit, iar coacazul negru (Ribes Nigrum) este aproape necunoscut, in Europa se cultiva in special coacazul. In ultima perioada insa, in Europa, afinul castiga teren in fata coacazului, mai ales datorita unei campanii de marketing foarte agresiv realizat in favoarea afinului de cultura.

Multi pomicultori din Polonia si Ungaria si-au defrisat plantatiile, uneori chiar de sute de hectare de coacaz, pentru a planta afin. Acesta a fost rezultatul cresterii pretului afinelor pe piata si a reclamelor care se fac acestora, cererea pe piata crescand astfel de la an la an.

Coacazele negre se dovedesc cu mult superioare afinelor, in ceea ce priveste continutul de vitamine, minerale, antociani si flavonoizi, dupa cum se poate observa si in studiul comparativ de mai jos.

minerale_coacaze_vs_afine_1

vitamine_coacaze_vs_afine

Se observa cu usurinta din tabel faptul ca soiurile de coacaz negru Ben Ard si Ben Rua au fructe cu calitati deosebite, cu continut mai mare de minerale la unitatea de greutate comparativ cu afinele de cultura sau cu cele de padure. Continutul in potasiu al coacazelor este mult superior afinelor. Studiul comparativ a fost facut de laboratoarele Hill Laboratories in Noua Zeelanda la data de 18 iulie 2007.

Din tabel se observa faptul ca o cantitate mare de Vitamina A si o cantitate foarte mare de Vitamina C o contin coacazele, mult superioara celei a afinelor, continutul coacazelor in Vitamina A fiind pe locul 3 , iar cel in Vitamina C fiind pe locul 1 in topul tuturor fructelor.

Afine vs. coacaze

Beneficiile coacazelor negre asupra organismului:

  •  Intaresc sistemului imunitar, tinand gripa, raceala si bronsitele la distanta.
  • Ajuta la cresterea acuitatii vizuale si la corectarea anumitor probleme de vedere,
  • Ajuta la prevenirea proceselor de imbatranire, neutralizand radicalii liberi (pot avea efecte pozitive si in tratarea bolii Alzheimer).
  • Ajuta la cresterea oaselor si dezvoltarea ligamentelor.
  • Stimuleaza formarea tesuturilor.
  • Se folosesc la tratarea artritei, a pietrelor la rinichi, a gutei si a problemelor pulmonare.
  • Amelioreaza oboseala.
  • Sunt excelente pentru combaterea durerilor musculare, asociate cu efortul fizic.
  • Imbunatatesc circulatia sangvina.
  • Stimuleaza activitatea sistemului nervos central.
  • Faciliteaza digestia.
  • Elibereaza organismul de deseuri si toxine.
  • Scad acidul uric si colesterolul.
  • Datorita continutului redus in zaharuri, coacazele sunt recomandate diabeticilor.
  • In ceea ce priveste uzul extern, coacazele trateaza abcese, dermatoze, eczeme si intepaturile de insecte.

Surse articol: Sursa 1, Sursa 2, Sursa 3

Print Friendly, PDF & Email




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.